Clicky


Bijstandsverleden, migratieachtergrond en onwetendheid over de Arbeidstijdenwet zijn redenen voor fors matigen van boete

Bijstandsverleden, migratieachtergrond en onwetendheid over de Arbeidstijdenwet zijn redenen voor fors matigen van boete
01-05-2023 16:46 | Juridische Column | auteur Mr. Otto Lenselink

Op 24 maart 2023 heeft de Rechtbank Gelderland een uitspraak gedaan waarbij zij een aan een pakketbezorger opgelegde boete van € 20.750,- matigde tot € 3.000,-.*

De als zelfstandig ondernemer werkende pakketbezorger en zijn werknemer hielden geen registratie bij van de rij- en rusttijden. Deze verplichting vloeit voort uit de Arbeidstijdenwet (Atw). Er was sprake van 39 overtredingen in de controleperiode.

Overeenkomstig de Beleidsregels boeteoplegging Arbeidstijdenwet en Arbeidstijdenbesluit vervoer werd er door de Minister een boete opgelegd van € 20.750,-.

De rechtbank stelde voorop dat iedere boeteoplegging op grond van de Arbeidstijdenwet moet worden afgestemd op de mate waarin de overtreder een verwijt valt te maken en de ernst van de overtreding. Daarmee moet rekening worden gehouden met de omstandigheden waaronder de overtreding is gepleegd.

De rechter oordeelde dat een boete ter grootte van € 3.000,- in de gegeven omstandigheden evenredig is.

Hierbij werd onder meer gewicht toegekend aan het feit dat de pakketbezorger ervoor had gekozen geen beroep meer te willen doen op publieke middelen, dat hij als asielzoeker naar Nederland was gekomen, waardoor zijn beperkte kennis van de Nederlandse taal en samenleving voor hem veel moeilijker was om zijn weg te vinden in de Nederlandse samenleving, en het aannemelijk was dat de overtreding het gevolg was van onwetendheid.

Deze laatste overweging is beslist niet in lijn met de vaste rechtspraak van de Raad van State. Uitgangspunt is logischerwijs dat een werkgever moet worden geacht op de hoogte te zijn van zijn verplichtingen die volgen uit de Arbeidstijdenwet.

De in overtreding zijnde pakketbezorger had in deze zaak welwillendheid getoond door na de controleperiode wel te voldoen aan zijn administratieplicht, door geen overtredingen meer te begaan van de Arbeidstijdenwet en door alvast € 150,- per maand af te lossen op de boete.

De Rechtbank Gelderland heeft in deze uitspraak getoond dat er ruimte is voor de menselijke maat als het gaat om het bepalen van de hoogte van de boete bij overtreding van de arbeidstijdenwet.

Mr. Otto Lenselink

* Rechtbank Gelderland d.d. 24 maart 2023, vindplaats ECLI:RBGEL:2023:1606


Op regelmatige basis verzorgt Otto Lenselink van Lenselink Advocatuur een Juridische Column voor Transport Online. Advies over zaken die spelen in de transportwereld voor transportondernemer en chauffeur. Zit u zelf met een juridisch probleem op transportgebied?
Neemt u dan contact op:

Lenselink Advocatuur
Email: otto@lenselinkadvocatuur.nl
Web: www.lenselinkadvocatuur.nl