Clicky


Traangas, arrestaties en gewonden bij rellen in Frankrijk

Traangas, arrestaties en gewonden bij rellen in Frankrijk
01-05-2023 17:21 | Buitenland | auteur ANP/DPA/RTR

PARIJS - [update 20:03 uur] Honderdduizenden demonstranten zijn maandag door heel Frankrijk de straat op gegaan om tegen het beleid van president Emmanuel Macron te protesteren. In tal van steden zijn ongeregeldheden, waarbij minstens 108 agenten gewond zijn geraakt. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin meldde verder dat 291 demonstranten zijn gearresteerd.

Volgens vakbondskoepel CGT demonstreerden verspreid over het land 2,3 miljoen mensen, terwijl op 1 miljoen was gehoopt. Alleen al in Parijs waren er volgens de CGT 550.000 mensen op de been, een aantal dat de autoriteiten grofweg landelijk hadden verwacht. De overheid kwam met een totaalaantal van 782.000 demonstranten, en 112.000 in Parijs.

In Parijs en Nantes heeft de politie traangas ingezet en worden charges uitgevoerd. Demonstranten raakten slaags met de politie. In Parijs raakten twintig agenten gewond en werden negentig arrestaties verricht. Op sociale media is te zien dat kliko’s en auto’s in brand worden gestoken en ramen van winkels en banken worden kapotgeslagen in onder meer Bordeaux, Lyon, Marseille en Toulouse.

"In het bijzonder in Parijs, Lyon en Nantes wordt de politie geconfronteerd met extreem gewelddadige schurken die met één doel kwamen: politieagenten doden en eigendommen van anderen aanvallen", twitterde minister Darmanin. Hij meldde dat een politieagent ernstig gewond raakte door een molotovcocktail.

Volgens premier Élisabeth Borne gedroeg het leeuwendeel van de betogers zich verantwoordelijk, wat volgens haar "de gewelddadige taferelen des te onaanvaardbaarder" maakt.

De Dag van de Arbeid op 1 mei is een nationale feestdag in Frankrijk. De afgelopen jaren gingen op deze dag steeds ruim 100.000 Fransen de straat op bij manifestaties. Onlangs werd de pensioenleeftijd met twee jaar verhoogd naar 64 jaar. Vakbonden hebben daarom opgeroepen wederom massaal de straat op te gaan.

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties zei zich maandag zorgen te maken over politiegeweld in Frankrijk, meldt Le Monde. Onder meer Denemarken en Noorwegen riepen Frankrijk op om meer te doen met de beschuldigingen van excessief politiegeweld tijdens demonstraties.