Clicky


Drie maanden celstraf voor babbeltrucs bij bejaarden

Drie maanden celstraf voor babbeltrucs bij bejaarden
02-05-2023 14:00 | Misdaad | auteur Redactie

ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 25-jarige man tot een gevangenisstraf van drie maanden. De man maakte zich schuldig aan de oplichting van drie bejaarde slachtoffers. 

De man deed zich in februari 2022 voor als pakketbezorger die betaald moest worden voor de bezorging van een poststuk. Hij bewoog daarmee de slachtoffers om hun pinpas af te geven en hun pincode in te laten toetsen. Vervolgens verwisselde hij hun bankpas voor een andere pas en pinde hij geld van de bankrekeningen van de slachtoffers. Tijdens de zitting legde de man een bekennende verklaring af. 

De rechtbank rekent het de man aan dat hij doelbewust kwetsbare ouderen als slachtoffer uitkoos, van wie hij eenvoudig en zonder veel risico geld kon stelen. De man maakte hiermee op een geraffineerde misbruik van het vertrouwen van deze slachtoffers in hun medemens. Het gevoel van veiligheid dat iedereen rondom zijn eigen huis zou moeten hebben, is daardoor ook geschaad. De ernst van deze feiten vraagt om het opleggen van een gevangenisstraf. 

De rechtbanken Noord-Holland veroordeelde de man al eerder tot een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, voor meerdere oplichtingen. Deze oplichtingen pleegde hij ná de drie feiten die bij deze rechtbank voorliggen. Als deze feiten allemaal tegelijk waren behandeld, was een lagere totale straf opgelegd dan wanneer twee rechtbanken zich hier afzonderlijk over moeten buigen. Hiermee houdt de rechtbank in het voordeel van de man rekening bij het bepalen van de hoogte van de straf.

Alles bij elkaar legt de rechtbank een gevangenisstraf op van drie maanden. Er wordt geen voorwaardelijk deel met bijzondere voorwaarden meer opgelegd, omdat die al zijn opgelegd in door de rechtbank Noord-Holland in de andere strafzaak.