Clicky


Vermiste Nederlander in Soedan vrijgelaten en geëvacueerd

Vermiste Nederlander in Soedan vrijgelaten en geëvacueerd
02-05-2023 15:25 | Buitenland | auteur ANP

DEN HAAG - [update 16:55 uur] Een Nederlandse man die vorige week in Soedan werd vastgehouden door de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF) is weer vrij. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat de Nederlander afgelopen zaterdag is vrijgelaten, waarna hij met een Britse vlucht naar Cyprus is geëvacueerd. Vanuit daar is hij doorgevlogen naar het Verenigd Koninkrijk, waar hij woont.

Familieleden van de man zeiden vorige week tegen Britse media dat de Nederlander op zakenreis was in de Soedanese hoofdstad Khartoem, toen daar gevechten uitbraken tussen de Soedanese krijgsmacht en de RSF. Daarbij zou de man, die volgens de Britse krant The Telegraph behalve de Nederlandse ook de Britse nationaliteit heeft, zijn ontvoerd.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zegt dat de man inderdaad werd vastgehouden door leden van de RSF. Het ministerie stond in die periode in nauw contact met familieleden van de ontvoerde Nederlander. "We hebben geadviseerd over een optie om Khartoem te verlaten en daar heeft hij gebruik van gemaakt."

Laatste Nederlandse evacuatievlucht

Over de omstandigheden van de vrijlating kon de woordvoerder niets zeggen. In het Verenigd Koninkrijk is de Nederlander opgevangen op de Nederlandse ambassade. Over zijn toestand is niets bekendgemaakt.

Familieleden zeggen tegen RTL Nieuws dat het goed gaat met de vrijgelaten Nederlander, die iedere dag medicijnen nodig heeft. "De dokter heeft hem gelijk onderzocht en die gaf aan dat het goed met hem ging." Volgens de familie heeft de Nederlandse ambassadeur in Soedan, Irma van Dueren, een grote rol gespeeld in de vrijlatingsoperatie. "Ze stond 24 uur per dag voor ons klaar."

Inmiddels zijn de meeste Nederlanders die in Soedan verbleven geëvacueerd vanwege het opgelaaide geweld in het Afrikaanse land. Zondag landde de laatste Nederlandse evacuatievlucht in Eindhoven. Ambassadeur Van Dueren zei toen dat er nog een aantal mensen met een Nederlands paspoort in Soedan waren achtergebleven. In hoeverre zij inmiddels in veiligheid zijn gebracht, kon de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag niet zeggen.