Clicky


BBC: Chinese burgerjournalist in Wuhan na drie jaar vrijgelaten

BBC: Chinese burgerjournalist in Wuhan na drie jaar vrijgelaten
02-05-2023 19:47 | Buitenland | auteur ANP

WUHAN - Een man die begin 2020 verslag deed van de corona-uitbraak in de Chinese stad Wuhan, heeft na drie jaar gevangenschap zijn vrijheid terug. Nieuwszender BBC meldt op basis van bronnen dat deze Fang Bin zondag is vrijgelaten en in goede gezondheid verkeert.

Fang was een van de burgerjournalisten die plots verdween na het delen van informatie over de coronasituatie in Wuhan, destijds het epicentrum van de pandemie. Hij werd na zijn verdwijning in februari 2020 in het geheim veroordeeld tot drie jaar cel, zeggen de bronnen tegen de BBC.

Fang, die nu terug zou zijn bij familie in Wuhan, plaatste meerdere video's op sociale media. In een daarvan telde hij acht lijkzakken bij een ziekenhuis. In zijn laatste video riep hij mensen op in opstand te komen. De beelden kwamen naar buiten op het moment dat China het coronavirus met zeer strenge maatregelen probeerde te bestrijden en Wuhan wereldwijd in de schijnwerpers stond.

De Chinese regering besloot eind vorig jaar het strenge coronabeleid te versoepelen na een reeks zeldzame protesten in het land. Daarop volgde een grote besmettingsgolf. Op dat moment waren de meeste landen al afgestapt van zware maatregelen en kwamen er zorgen over het eventueel ontstaan van een extra besmettelijke coronavariant in China.