Clicky


Rusland: Oekraïne probeerde met drones Poetin aan te vallen

Rusland: Oekraïne probeerde met drones Poetin aan te vallen
03-05-2023 14:18 | Buitenland | auteur ANP

MOSKOU - [update 16:15 uur] De Russische overheid zegt dat Oekraïne heeft geprobeerd om met drones de residentie van president Vladimir Poetin in het Kremlin aan te vallen. Dat meldt het kantoor van de president. Poetin zou op dat moment niet aanwezig zijn geweest. Toch beschouwen de Russen de aanval als een "poging tot moord op de president" die "op een passend moment en een passende plek" vergolden kan worden. Oekraïne ontkent betrokkenheid.

Het Kremlin claimt dat er twee drones onderweg waren naar het Kremlin. Ze zouden zijn uitgeschakeld door defensie. Nader bewijs voor de beweringen is vooralsnog niet geleverd, al gaan op sociale media wel beelden rond van een ontploffend vliegtuigje en brand op het dak van het complex. Volgens het Kremlin zijn er geen slachtoffers en is er geen schade berokkend.

Een woordvoerder van de Oekraïense regering zegt dat zijn land niks met de drones te maken heeft. Zo'n aanval zou Oekraïne niet helpen om de oorlog te winnen en Rusland alleen maar drijven tot "radicalere daden", aldus Mykhailo Podolyak. Hij stelt op Twitter dat zijn land alleen op Oekraïens grondgebied vecht en geen aanvallen uitvoert op buitenlands grondgebied. Hij stelt dat Rusland juist bezig is met de voorbereiding van een "grootschalige terreuraanval" en dat intussen het verzet tegen Poetin in eigen land toeneemt.

Rusland viert op 9 mei de Dag van de Overwinning. De herdenking en feestelijkheden gaan volgens de Russische autoriteiten door zoals gepland. Wel heeft de burgemeester woensdag een verbod aangekondigd om zonder vergunning met drones boven de stad te vliegen.