Clicky


Oekraïense president Zelensky aangekomen in Nederland

Oekraïense president Zelensky aangekomen in Nederland
03-05-2023 22:25 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 22:55 uur] De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is aangekomen in Nederland. Hij heeft donderdag een gesprek met premier Mark Rutte, melden ingewijden aan het ANP. Eerder op de dag had Zelensky in de Finse hoofdstad Helsinki al gesprekken met leiders van de Scandinavische landen en IJsland.

Het is zijn eerste bezoek aan Nederland. Zelensky geeft een toespraak met de titel 'Geen vrede zonder gerechtigheid voor Oekraïne', er staat een ontmoeting met Kamerleden gepland en hij bezoekt het Internationaal Strafhof. Het ICC doet onderzoek naar misdaden die zijn gepleegd in de oorlog in Oekraïne. Het ICC heeft in maart laten weten dat er een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin die verantwoordelijk wordt gehouden voor het onwettelijk deporteren van kinderen en het overbrengen van hen van Oekraïens grondgebied naar Rusland.

Zelensky was de afgelopen maanden vaker in het buitenland. Zo bezocht hij onder meer Polen, Frankrijk en Groot-Brittannië. Verschillende kabinetsleden, onder wie Rutte, zijn al wel enkele keren naar Kyiv gereisd om daar met Zelensky te overleggen. Zelensky sprak vorig jaar een dikke maand na de aanval de Tweede Kamer toe via een videoverbinding.

2,5 miljard

Nederland steunt Oekraïne sinds de Russische inval met wapens, geld en kennis. Dit jaar maakt het kabinet 2,5 miljard euro vrij voor steun aan Oekraïne dat op 24 februari vorig jaar werd aangevallen. Het overgrote deel van het bedrag is bedoeld voor militaire steun. Dat gebeurt vooral door direct te kopen bij de wapenindustrie.

Ook trainen Nederlandse militairen Oekraïners. Oekraïne heeft veel wapens nodig in de strijd. In Finland zei Zelensky vooral behoefte te hebben aan luchtafweer en te hopen op gevechtsvliegtuigen. De luchtafweer is nodig tegen de Russische aanvallen met drones en raketten. Ook wordt een offensief van de Oekraïners verwacht.