Clicky


Volvo Cars schrapt 1300 kantoorbanen in Zweden

Volvo Cars schrapt 1300 kantoorbanen in Zweden
04-05-2023 11:24 | Financieel | auteur ANP/AFP

GÖTEBORG - Autofabrikant Volvo Cars gaat 1300 kantoorbanen schrappen in Zweden. Het banenverlies vertegenwoordigt ongeveer 6 procent van de werknemers in Zweden. Volvo Cars, dat eigendom is van het Chinese Zhejiang Geely Holding Group, wil daarmee kosten besparen. Ook waarschuwt het bedrijf dat er binnenkort wereldwijd kostenbesparingsmaatregelen zullen volgen.

Topman Jim Rowan zei in een verklaring dat de vorig jaar genomen kostenmaatregelen "resultaten beginnen af te werpen", maar dat "het duidelijk is dat we meer moeten doen". Economische tegenwind, hogere grondstofprijzen en toegenomen concurrentie zullen volgens hem nog enige tijd voor uitdagingen blijven zorgen in de autosector.

Hoewel de aangekondigde ontslagronde nu alleen betrekking heeft op Zweden, verklaarde het bedrijf dat het "de komende maanden de kosten zal verlagen en de efficiëntie van zijn wereldwijde activiteiten zal vergroten".

Eind april wees Volvo Cars bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers al op de "noodzaak van verdere kostenbesparingen". De autofabrikant zag de kwartaalwinst namelijk dalen ondanks hogere verkopen. Topman Rowan wil dan ook de winstmarge dit jaar verbeteren door te bezuinigen.