Clicky


Eind aan periode van overbieden op koopwoningen

Eind aan periode van overbieden op koopwoningen
04-05-2023 11:47 | Financieel | auteur Redactie

AMSTERDAM - Afgelopen februari kwam er een eind aan een periode van overbieden die begon in april 2018. Voor alle woningtypen werd in die maand gemiddeld niet meer overboden op de vraagprijs. De recentste woningmarktanalyse van Ortec Finance laat zien dat deze ontwikkeling doorzet: in maart werd bij twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen gemiddeld onder de vraagprijs geboden. Verder nam de prijsdaling op jaarbasis in maart verder toe en werden er fors meer woningen verkocht dan in februari.

Gemiddeld werd er in maart voor twee-onder-een-kapwoningen 0,77 procent minder betaald dan de vraagprijs. Voor vrijstaande woningen was dit zelfs 2,32 procent. Een jaar geleden was zoiets bijna ondenkbaar. Vanaf juni 2022 gingen voor alle woningtypen de overbiedingen gemiddeld steeds meer omlaag, om in februari op het nulpunt uit te komen. De omslag is goed zichtbaar in de grafiek met het gemiddelde percentage overbiedingen hieronder: een duidelijke knik, gevolgd door een steile lijn naar beneden.

Trend overbieden gekeerd

Vanaf 2015 werd er voor alle woningtypen steeds minder onder de vraagprijs geboden. De periode van overbieden begon in april 2018, toen voor appartementen gemiddeld meer dan de vraagprijs betaald werd. De andere woningtypen volgden en in december 2021 bereikten de overbiedingen hun top. Op dat moment werd er gemiddeld 10 procent of meer overboden op appartementen, tussenwoningen en hoekhuizen. Die trend is nu volledig gekeerd.

Prijsdaling op jaarbasis zet door

In februari was voor het eerst sprake van een prijsdaling op jaarbasis: een afname van 2,03 procent ten opzichte van februari 2022. Deze ontwikkeling zet door en in maart waren de huizenprijzen op de Nederlandse woningmarkt gemiddeld 3,38 procent lager dan een jaar eerder. In vergelijking met de voorgaande maand vlakte de prijsdaling daarentegen wat af: in maart was de gemiddelde huizenprijs 0,26 procent lager dan in februari, terwijl in die maand de huizenprijs nog 0,62 procent lager was dan in januari.

Beide ontwikkelingen zijn goed zichtbaar in de grafiek van het indexcijfer hieronder. Hier is ook te zien dat de gemiddelde huizenprijs in maart 2023 zelfs iets onder het niveau van december 2021 uitkwam.

Aantal transacties fors hoger

In februari werd het laagste aantal woningtransacties in drie jaar tijd geregistreerd: minder dan 12.000. Dat dit in ieder geval gedeeltelijk een seizoenseffect betreft, blijkt wel uit het aantal transacties van maart. Met ruim 15.000 geregistreerde woningtransacties was dit 31 procent meer dan in februari en vergelijkbaar met maart 2022.