Clicky


Voorarrest advocaat Inez Weski met 30 dagen verlengd

Voorarrest advocaat Inez Weski met 30 dagen verlengd
04-05-2023 14:12 | Binnenland | auteur ANP

ROTTERDAM - Advocaat Inez Weski blijft dertig dagen langer in voorarrest. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam donderdag besloten.

De 68-jarige Weski wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel en witwassen en het schenden van geheimen. Ze werd op 21 april aangehouden en zit nog altijd in beperking, dat wil zeggen dat ze alleen met haar advocaat contact mag hebben en niet met de buitenwereld. Zowel haar advocaat als het Openbaar Ministerie kunnen op dit moment niet meer informatie geven over de zaak.

Het voorarrest had met maximaal negentig dagen verlengd kunnen worden. Het is nog onduidelijk of na de dertig dagen hechtenis opnieuw een verzoek om verlenging gaat komen. Na een voorarrest van negentig dagen moet een openbare zitting in de rechtbank plaatsvinden.

Weski stond Ridouan Taghi bij, hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo, maar legde na haar aanhouding de verdediging neer. Ze zou informatie van haar inmiddels ex-cliënt vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught met diens contacten in de buitenwereld hebben gedeeld. Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen van de arrestatie van Weski zijn voor het Marengoproces.

In september vorig jaar, tijdens een zitting in de strafzaak tegen Youssef T., voormalig advocaat en neef van Taghi, suggereerde de advocaat van T. dat Weski ook als doorgeefluik van Taghi zou hebben gefungeerd. Het OM liet in reactie daarop weten dat "aanvankelijk onderzoek duidelijk maakte dat het vermoeden bestaat dat Weski door familieleden van Taghi is benaderd voor een communicatielijn, maar niet dat zij erbij betrokken is geweest".

Weski was woest om die verdachtmakingen en ontkende in alle toonaarden. Ze noemde de beschuldiging "onjuist, onterecht suggestief en zeer laakbaar". Youssef T. is in februari veroordeeld tot 5,5 jaar cel.