Clicky


Maersk kondigt nieuw warehouse aan voor batterijen voor elektrische auto's in de buurt van Hannover

Maersk kondigt nieuw warehouse aan voor batterijen voor elektrische auto's in de buurt van Hannover
08-05-2023 11:34 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

HANNOVER - Maersk bouwt samen met de Duitse projectontwikkelaar bauwo een logistiek centrum van 20.000 vierkante meter nabij Hannover voor de opslag en overslag van batterijen van elektrische auto's en componenten om de batterijen te produceren.

Na de succesvolle lancering van een vergelijkbare faciliteit in Teplice, Tsjechië, in november 2022, zullen de twee nieuwe hallen in Berkhof, direct aan de snelweg A7, de sterke positie van Maersk als logistieke partner van de auto-industrie verder versterken. Dankzij de recent verleende bouwvergunning zijn de werken aan de ca. Het terrein van 50.000 vierkante meter is al begonnen. De oplevering van het sterk geautomatiseerde batterijmagazijn staat gepland voor mei 2024 over slechts één jaar.

"Naast Teplice wordt het batterijmagazijn in Berkhof onze tweede, nog grotere locatie in Europa, waarmee we tegemoet komen aan de groeiende vraag van de auto-industrie naar logistieke oplossingen voor batterijen voor elektrische auto's. De nieuwe faciliteit ligt dicht bij de productielocaties van verschillende autofabrikanten en zal e-mobiliteit helpen groeien in heel Duitsland en Europa", zegt Jens-Ole Krenzien, Maersk Managing Director Noord-Europa Continent

“Logistiek in de auto-industrie is een van de meest veeleisende. Door onze controle over alle belangrijke activa langs de transportketen van de fabriek in Azië tot het gebruik van de onderdelen in een fabriek in Europa, kunnen we onze klanten niet alleen op maat gemaakte, maar vooral zeer veerkrachtige en flexibele logistieke oplossingen bieden.” Krenzien vervolgt. “Het logistiek centrum in Berkhof wordt een centrale bouwsteen voor het vervoeren en tijdelijk opslaan van de batterijen als belangrijkste element in e-mobiliteit.”

Naast opslag en herverpakking omvatten de diensten die worden aangeboden in het speciale warehouse diepgaande kwaliteitscontroles en het opladen van de batterijen, evenals andere waardetoevoegende diensten in toeleveringsketens in de auto-industrie.

In de twee hallen met een vrije hoogte van twaalf meter kunnen maximaal 34.000 pallets worden ondergebracht. De accu's worden bewaakt door een geavanceerd veiligheidssysteem. Zo wordt bij een hogere temperatuur of maatuitbreiding een pallet volautomatisch geëvacueerd en veilig buiten in een speciale container opgeborgen waar deze verder onderzocht kan worden. Het magazijn kan indien nodig worden aangepast aan aparte compartimenten voor een klant.

De sterke groei van e-mobility in Europa zet door en de vraag naar gespecialiseerde batterijlogistiek neemt toe. Naast de ombouw van nieuwe autoproductie van verbrandingstechnologie naar elektrische motoren, begint nu ook de verwerking en recycling van gebruikte e-autobatterijen van de eerste generatie op grote schaal. Gespecialiseerde bedrijven, waaronder enkele uit Duitsland, kunnen deze gebruikte batterijen een tweede leven van meerdere jaren geven door individuele batterijcellen te vervangen, maar dit vereist ook opslag- en distributiecapaciteit.