Clicky


Poetin: Westen is vergeten wie de nazi's hebben verslagen

Poetin: Westen is vergeten wie de nazi's hebben verslagen
09-05-2023 10:44 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft in zijn toespraak voor de Dag van de Overwinning opnieuw hard uitgehaald naar het Westen. Hij zegt dat het Westen is vergeten "wie de nazi's hebben verslagen" en wie de bevolking van Europa heeft bevrijd. Poetin beschuldigt het Westen ervan nu "een echte oorlog" tegen Rusland te voeren.

Rusland herdenkt jaarlijks op 9 mei de overwinning op nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog met een militaire parade op het Rode Plein in Moskou. Poetin houdt daarbij ook een speech en dit jaar legde hij duidelijk een link tussen het verleden en de huidige strijd met het Westen, die zou worden uitgevochten in Oekraïne. De Russische president zegt vaker dat de NAVO schuldig is aan het conflict, terwijl de Russen het buurland zijn binnengevallen.

Hij herhaalde ook dat het Westen geregeerd wordt door globalistische elites die russofoob zouden zijn. In zijn tien minuten durende toespraak van dinsdag wijst Poetin erop dat in een aantal Europese landen Sovjetmonumenten worden verwijderd. De "herinneringen aan de echte helden" worden volgens Poetin vervangen door "naziverheerlijking". Poetin zet zich af tegen het "onacceptabele" westerse systeem, dat de Amerikaanse heerschappij zou willen opleggen aan anderen. "Ze vernietigen onze traditionele familiewaarden."

NAVO

Poetin ziet de "speciale militaire operatie" in Oekraïne dan ook als een manier voor Rusland om zich te verzetten tegen de NAVO. "De beschaving staat vandaag opnieuw op een keerpunt", zei hij op het Rode Plein. Het Oekraïense volk is in de ogen van Poetin het slachtoffer van de ambities van het Westen en de huidige regering van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Poetin eerde in zijn speech zowel de huidige Russische soldaten die vechten in Oekraïne als de veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. Hij benadrukt dat de Russen het grootste aandeel hadden in de overwinning op de Duitsers in 1945, ook al erkende hij dat ook de Amerikanen, Britten en Chinezen daar een rol in speelden. Volgens Poetin was het vooral een prestatie van "alle volkeren van de Sovjet-Unie" die gezamenlijk vochten tegen het kwaad. Op het Rode Plein waren ook de leiders van Belarus, Armenië, Tadzjikistan en Kazachstan aanwezig.