Clicky


VDL Groep bouwt vrachtwagens om tot zero-emissie trucks met waterstofbrandstofcel van Toyota

VDL Groep bouwt vrachtwagens om tot zero-emissie trucks met waterstofbrandstofcel van Toyota
09-05-2023 12:02 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

SASSENHEIM/EINDHOVEN - Toyota Motor Europa (TME) slaat de handen ineen met de Nederlandse VDL Groep (VDL) om Toyota’s brandstofceltechnologie, bekend van de Toyota Mirai, door te breken op de markt van zero-emissie vrachtwagens. De samenwerking is gericht op versnelling van de koolstofreductie van het wegtransport. Voor Toyota Motor Europe is dit een belangrijke factor bij het behalen van het doel om in 2040 volledig koolstofneutraal te worden.

Toyota Motor Europe ziet een grote potentie in het gebruik van waterstoftrucks om logistieke routes emissievrij te maken. De lagere massa van waterstofsystemen maakt een zwaarder laadvermogen mogelijk en het snel tanken van waterstof is essentieel voor intensief transport. Een vrachtwagen met waterstofbrandstofcel kan net zo snel tanken als een dieseltruck. Daarnaast zorgt het gebruikspatroon van vrachtwagens, met hun vraag naar grotere hoeveelheden waterstof voor een belangrijke bijdrage aan duurzame infrastructuur rond belangrijke routes.

Emissievrije toekomst

Hans Bekkers, Commercieel Directeur VDL Special Vehicles: "VDL Special Vehicles gelooft in een emissievrije toekomst voor middelzwaar en zwaar on- en offroadmaterieel. We zijn dan ook enorm trots om met Toyota Motor Europe samen te werken aan dit innovatieve technologieproject, waarmee we onze activiteiten op het gebied van waterstofaandrijvingen kunnen uitbreiden."

Zomer 2023

De VDL Groep zal tegen de zomer van 2023 de eerste brandstofceltruck bouwen, gevolgd door meer voertuigen die in het najaar van 2023 geproduceerd worden. Deze worden hierna ook ingezet op logistieke routes van TME in Europa. Het project versterkt de kennis over het inzetten van waterstoftrucks, waardoor de langetermijnvisie van TME om de logistiek koolstofvrij te maken en de ecologische voetafdruk van Toyota te verminderen, verder wordt ondersteund.

Koolstofreductie van logistiek

Leon van der Merwe, VP Supply Chain Toyota Motor Europe: "We zijn verheugd om dit project met VDL Groep te starten, omdat het ons in staat zal stellen om het langeafstandstransport van onze componenten, voertuigen en serviceonderdelen verder koolstofvrij te maken. Zware vrachtwagens zullen een belangrijke pijler blijven binnen onze multimodale strategie en de introductie van emissievrije vrachtwagens, uitgerust met onze Toyota-brandstofcelmodules, zal een sterke impact hebben op de algehele koolstofreductie van onze logistiek.”

Sleutelrol

Brandstofceltrucks spelen een sleutelrol in de groei van het bredere Europese waterstofecosysteem en ondersteunen de decarbonisatie van het transport en een ecologische energietransitie sterk. Zware vrachtwagens zijn van cruciaal belang voor het genereren van een gezonde vraag- en aanboddynamiek voor waterstof. Ze kunnen de ontwikkeling van een duurzame infrastructuur stimuleren, waaruit weer nieuwe mobiliteitstoepassingen kunnen ontstaan.

De infrastructuur voor waterstoftrucks kan eenvoudig worden uitgebreid naar andere waterstofvoertuigen die dezelfde waterstoftankstations gebruiken. Dit nieuwe truckproject is een van de vele die Toyota onlangs heeft opgezet met meerdere partners, waaronder die voor lichte bedrijfsvoertuigen, boten, treinen en bussen, met als doel de overgang naar een waterstofeconomie te versnellen.