Clicky


Zwijndrechtse woningcorporatie Woonkracht10 betaalt losgeld na cyberaanval

Zwijndrechtse woningcorporatie Woonkracht10 betaalt losgeld na cyberaanval
09-05-2023 13:51 | Financieel | auteur ANP

ZWIJNDRECHT - Woningcorporatie Woonkracht10 uit Zwijndrecht heeft losgeld betaald na een cyberaanval, meldt de organisatie zelf op zijn website. Cybercriminelen voerden in het weekend van 22 en 23 april een aanval uit op het IT-systeem van de woningcorporatie en daarbij zijn vermoedelijk gegevens van huurders, medewerkers en andere personen gestolen.

Woonkracht10 schrijft "na een zorgvuldige afweging" te hebben gekozen voor het maken van afspraken met de hackers. Dit om de gegevens van huurders en andere betrokkenen te beschermen. De corporatie wil niet zeggen hoeveel losgeld is betaald. "Maar we vinden het ontzettend belangrijk dat zo min mogelijk maatschappelijk geld weglekt, want dat is geld van de huurders", zegt een woordvoerster.

Het is nog niet duidelijk van hoeveel mensen gegevens zijn gestolen. Ook is nog niet met zekerheid te zeggen wat voor soort data is buitgemaakt, meldt Woonkracht10. Externe adviseurs en onderzoekers gaan dit nu na. Maar het gaat waarschijnlijk wel om dusdanig gevoelige gegevens dat de huisvester losgeld wilde betalen.

Cybercriminelen stelen vaker gegevens en proberen geld te verdienen door te dreigen met het verspreiden van die data. Volgens RTL Nieuws, dat eerder over de aanval berichtte, zit de ransomwaregroep Play achter de aanval.

Het betalen van losgeld aan cybercriminelen is omstreden, want dit houdt hun verdienmodel in stand en de kans blijft bestaan dat ze gegevens alsnog verspreiden. "Maar de reden dat we dit wel hebben gedaan, is onze zorgplicht. En die houdt in dat er gewoon geen misbruik wordt gemaakt van gegevens van onze huurders, medewerkers en eventueel andere betrokkenen", stelt de corporatie.

Woonkracht10, dat ruim 10.000 woningen verhuurt in Zwijndrecht, Papendrecht en Alblasserdam, heeft na de ontdekking van de cyberaanval een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook heeft de corporatie aangifte gedaan bij de politie.