Clicky


VS komen met nieuw militair steunpakket voor Oekraïne

VS komen met nieuw militair steunpakket voor Oekraïne
09-05-2023 16:13 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

WASHINGTON/KYIV - De Verenigde Staten hebben een nieuw militair steunpakket van 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro) aangekondigd voor Oekraïne. Het Pentagon levert nieuwe luchtafweersystemen, munitie en hulp bij trainingen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedankte de Amerikanen voor het "krachtige" defensiehulppakket.

De Amerikanen hebben al bijna veertig steunpakketten geleverd aan Kyiv sinds de Russen februari vorig jaar binnenvielen. De beloofde munitie is voor houwitsers en om drones mee uit de lucht te schieten. Bovendien financieren de Amerikanen een systeem voor satellietbeelden.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie is het de bedoeling dat de Oekraïners hiermee beter hun grondgebied kunnen verdedigen, maar ook dat ze op de lange termijn Russische agressie kunnen afslaan. De steun is dus ook bedoeld om de verschillende wapensystemen te onderhouden.

Zelensky sprak op Twitter waardering uit voor "dit teken van solidariteit op een symbolische dag voor ons - Europadag en de Dag van de Overwinning op het nazisme in WO II. Samen gaan we op weg naar een nieuwe overwinning!"