Politie nam 236 interne maatregelen in 2022 en ontsloeg 85 mensen
DEN HAAG - Vorig jaar heeft de politie in totaal 236 disciplinaire maatregelen opgelegd aan medewerkers en zijn 85 mensen ontslagen vanwege gedragingen die niet zijn te rijmen met het politievak. Justitieminister Dilan Yeşilgöz zei dat tijdens een Kamerdebat over discriminatie en racisme binnen de politieorganisatie. Het jaarverslag van de politie waarin deze cijfers staan, komt volgende week naar buiten.
Volgens de minister gaat het bij deze aantallen niet alleen om discriminatie of racisme, maar zijn het meerdere redenen waarover ze niet verder uitweidde. De interne en tijdelijke maatregelen variëren van minder salaris, minder recht op vakantie, niet meetellen van dienstjaren tot schorsing.
De afgelopen jaren zijn er meerdere onderzoeken geweest waarin staat dat binnen de politieorganisatie, waar meer dan 60.000 mensen werken, sprake is van onveilige situaties, onzekerheid en burn-outs van mensen, onder meer door pestgedrag en uitsluiting onder collega's. Daardoor is er veel onvrede en vertrekken mensen weer bij de politie, terwijl er een flink personeelstekort is.
De Tweede Kamer is klaar met al die misstanden, waarover de afgelopen jaren al tal van onderzoeken zijn verschenen. Er moet nu eindelijk actie komen, klonk het Kamerbreed. Zo is er vooral een cultuuromslag van binnenuit nodig en transparantie. De meeste partijen twijfelen sterk of de politieleiding in staat is om deze veranderingen te realiseren, omdat er nog steeds niet genoeg gebeurt. De PVV roept in een motie op om de korpsleiding naar huis te sturen.
Yeşilgöz zegt dat er al veel gebeurt om misstanden aan te pakken, maar dat dit tijd kost binnen zo'n grote organisatie. Het gaat volgens haar "niet alleen om wegkijken, maar om gedrag dat tot nu toe genormaliseerd is, alsof het erbij hoort." Het is volgens haar ontzettend belangrijk dat er nu wordt gehandeld en dat de leiding hierin het voortouw neemt en zaken die niet door de beugel kunnen, steeds opnieuw openlijk bespreekt met iedereen.
VVD, D66 en PvdA dringen aan op extern toezicht op de voortgang van de verbeteringen op de werkvloer. Een bestaand instituut moet daartoe de bevoegdheden krijgen. De minister is daar niet tegen en komt er voor de zomer op terug.
Discriminatie en racisme kan volgens partijen mogelijk in stand blijven omdat de politie niet divers genoeg is. In 2022 had 15 procent van de politiemedewerkers een migratieachtergrond en dat is veel te weinig, vindt de minister. Ook de instroom van aspirant-medewerkers met een migratieachtergrond blijft met 14 procent achter bij het streven van 35 procent in de Randstad en 25 procent bij eenheden daarbuiten.