Clicky


Franse journalist Arman Soldin omgekomen bij raketaanval Bachmoet

Franse journalist Arman Soldin omgekomen bij raketaanval Bachmoet
09-05-2023 23:36 | Buitenland | auteur ANP/AFP

PARIJS/BACHMOET - Een Franse journalist is omgekomen door een raketinslag in de omgeving van de Oost-Oekraïense stad Bachmoet, het brandpunt in de oorlog waar al vele maanden zwaar om wordt gestreden. Het Franse persbureau AFP herdenkt de in Sarajevo geboren videojournalist Arman Soldin (32) met warme woorden.

"Het hele bureau is kapot van het verlies van Arman", zei AFP-voorzitter Fabrice Fries, die de toewijding en het "briljante" werk van Arman roemde. "Zijn dood is een vreselijke herinnering aan de risico's en gevaren waarmee journalisten elke dag worden geconfronteerd als ze verslag doen van het conflict in Oekraïne." De rest van het team van de videocoördinator bleef ongedeerd.

De Franse president Emmanuel Macron stond op Twitter stil bij de dood van zijn landgenoot. "Met moed stond hij vanaf de eerste uren van het conflict aan het front om de feiten vast te stellen. We delen de pijn van zijn dierbaren en al zijn collega’s." Het Oekraïense ministerie van Defensie betuigde zijn deelneming.

Volgens Verslaggevers zonder Grenzen kwamen vorig jaar in Oekraïne zes journalisten om. Voor Soldin kwam dit jaar één andere verslaggever om tijdens zijn werkzaamheden in het door Rusland aangevallen land. Ook chauffeurs en zogenoemde fixers van mediateams die verslag deden van de oorlog in Oekraïne stierven.