Clicky


Britten zien in militaire parade Moskou zwakte van Russisch leger

Britten zien in militaire parade Moskou zwakte van Russisch leger
10-05-2023 12:04 | Buitenland | auteur ANP

LONDEN - De militaire parade in Moskou was volgens de Britten dit jaar geen groots machtsvertoon van het leger, maar juist een korte ceremonie zonder moderne tanks en vliegshow. Het ministerie van Defensie denkt dat de parade laat doorschemeren waar de zwaktes van het Russische leger zitten.

Er liepen dinsdag zo'n 8000 militairen mee in de tocht, maar volgens de Britten waren dat voornamelijk hulptroepen, paramilitairen en soldaten in opleiding. Er waren dus nauwelijks troepen bij die nog ingezet kunnen worden in de oorlog in Oekraïne.

De enige tank die aanwezig was op het Rode Plein was de historische T-34. Dat komt door de zware verliezen in de oorlog, maar de Britse inlichtingendienst gaat er vanuit dat Moskou meer tanks had kunnen laten zien. Mogelijk zou het Kremlin daar niet voor gekozen hebben om niet de indruk te wekken dat een feestelijke parade belangrijker is dan de strijd in Oekraïne.

De beveiliging was dinsdag fors opgevoerd om aanslagen te voorkomen. Normaal geldt de militaire parade als belangrijk propagandamiddel voor de Russische president Vladimir Poetin en de kracht van het leger. Het vormt het hoogtepunt van de jaarlijkse viering op 9 mei van de overwinning op nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog.