Clicky


Staking bij Mars-fabriek opgeschort

Staking bij Mars-fabriek opgeschort
10-05-2023 16:23 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Niet staken maar verder praten. Dat gaan de FNV en de directie van de Marsfabriek in Veghel doen. Het personeel zou eigenlijk het werk vanaf vandaag neerleggen, uit onvrede over de magere loonsverhoging die het bedrijf dit jaar aan hen wil geven, maar de staking is opgeschort.

Eric Brouwer, bestuurder FNV Voedingsindustrie: "Mars is ons tegemoet gekomen. Wij zien voldoende aanleiding om na dit weekend verder te praten over goede aanvullende afspraken bovenop de cao Zoetwaren."

Dinsdag voorleggen aan de leden

Wat er de afgelopen dagen precies is besproken tussen de vakbond en het bedrijf en waarom er ineens schot in de zaak zit, kan Brouwer nog niet zeggen. "We werken alles nu eerst verder uit en maken maandag onze afspraken definitief", zegt hij. "Dinsdag leggen we ze dan voor aan onze leden. Die beslissen uiteindelijk of het goed genoeg is of dat we gaan actievoeren."

Onrustig bij koek- en snoepfabrieken

Het is onrustig bij veel koek- en snoepbedrijven. De FNV probeert fatsoenlijke loonsverhogingen af te spreken, maar de fabrikanten liggen dwars. Zo loopt vanavond bij de Mentosfabriek (Perfetti Van Melle) in Breda een staking van drie dagen af, waaraan meer dan honderd werknemers meedoen. Nieuwe acties staan al gepland, ook op andere plekken. 

Salarissen moeten meestijgen met prijzen

Brouwer: "Net als iedereen willen de mensen in de zoetwarensector hun boodschappen kunnen blijven betalen. Daarom moeten de salarissen in ieder geval meestijgen met de hoge inflatie. Wij vinden dat niet teveel gevraagd."

900 mensen onder de cao

Bij Mars in Veghel werken zo'n 1.200 mensen, waarvan er 900 vallen onder de cao Zoetwaren. De hele sector telt 11.000 werknemers, verdeeld over bijna 200 bedrijven, van kleine fabrieken tot multinationals zoals Mars, Perfetti Van Melle, Verkade en Royal Fassin.