Clicky


Honderden raketten vanuit Gaza afgevuurd op Israël

Honderden raketten vanuit Gaza afgevuurd op Israël
10-05-2023 19:36 | Buitenland | auteur ANP/RTR/DPA/AFP

TEL AVIV - [update 23:30 uur] Militante Palestijnen in de Gazastrook hebben honderden raketten op Israël afgevuurd als reactie op Israëlische aanvallen op terreurgroep Islamitische Jihad. Het luchtalarm ging af in onder meer Tel Aviv en omgeving. Volgens de jongste Israëlische cijfers woensdagavond zijn 469 raketten geteld.

Een deel van de projectielen kon worden onderschept door het Israëlische luchtafweersysteem. Er is sprake van enige schade, maar volgens premier Benjamin Netanyahu raakte "tot nu toe geen Israëlische burger gewond."

Israël voerde preventief aanvallen uit op plekken waar raketten zouden worden afgevuurd. Daarbij kwamen volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zeker vijf mensen om het leven. Hierna werden raketten richting Israël afgevuurd door samenwerkende Palestijnse militanten, waaronder Islamitische Jihad en Hamas, die spreken van een wraakactie.

Vijf Palestijnse kindslachtoffers

Het Israëlische leger begon dinsdag met een actie tegen Islamitische Jihad, waarbij drie commandanten van de groep om het leven kwamen. Zij waren volgens het Israëlische leger verantwoordelijk voor recente raketaanvallen op Israël en het plannen van nieuwe aanvallen op Israël. De aanvallen op de Gazastrook hebben in twee dagen tijd zeker twintig Palestijnen, onder wie vijf kinderen, het leven gekost.

Islamitische Jihad vuurde vorige week meer dan honderd raketten af op Israël, dat vervolgens zelf ook met geweld reageerde. De rakettenregen volgde op de dood van de Palestijnse gevangene Khader Adnan (45), die in hongerstaking was en in een Israëlische cel overleed.