Clicky


Poolse premier wil doodstraf invoeren na gruwelijke dood jongetje

Poolse premier wil doodstraf invoeren na gruwelijke dood jongetje
11-05-2023 09:59 | Buitenland | auteur ANP

WARSCHAU - De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft op Facebook geschreven dat hij wil dat zijn land de doodstraf herinvoert voor "bijzonder wrede misdaden". Aanleiding voor zijn oproep was de recente dood van een 8-jarige jongen die bezweken was aan ernstige mishandeling.

"Wat is dit voor wereld waarin je voor het martelen van een kind minder lang de gevangenis ingaat dan voor fraude?", aldus Morawiecki. "Daarom ben ik persoonlijk voorstander van herinvoering van de doodstraf voor de ergste gewelddadige criminelen!"

Maandag bezweek de 8-jarige Kamil uit Częstochowa aan zijn verwondingen in het kinderziekenhuis in Katowice, waar de jongen begin april op instigatie van zijn biologische vader was opgenomen. Artsen vonden ernstige brandwonden op Kamils hoofd, romp en ledematen, evenals verschillende botbreuken.

De stiefvader is een verdachte. Hij en de moeder van de jongen zijn inmiddels gearresteerd. Volgens berichten in Poolse media hadden zowel de school als het bureau voor jeugdzorg, dat contact had met het gezin, het gevaar voor het kind niet onderkend. "De straf moet streng en afschrikkend zijn en in verhouding staan tot de misdaad!", schreef Morawiecki . Alleen een "monster" is in staat een kind zo'n vreselijk leed toe te brengen, schreef hij ook.

De conservatieve nationalistische politicus had zich eerder dit jaar al uitgesproken voor de doodstraf in een vraag-en-antwoordsessie met Facebook-gebruikers.