Clicky


Oekraïne zegt Bachmoet te naderen, Rusland ontkent

Oekraïne zegt Bachmoet te naderen, Rusland ontkent
12-05-2023 10:18 | Buitenland | auteur ANP/AFP/DPA

KYIV - Het Oekraïense ministerie stelt dat de krijgsmacht weer wat dichter bij de stad Bachmoet gekomen is. Militairen hebben zo'n 2 kilometer grondgebied heroverd, stelt onderminister van Defensie Hanna Maljar. Het Russische ministerie van Defensie zegt dat die verklaring "niet in overeenstemming is met de werkelijkheid".

De verschillende strijdende partijen spreken elkaar al enige tijd tegen over de situatie rond de Oost-Oekraïense stad. De Oekraïense krijgsmacht zegt al langer bezig te zijn met een opmars terwijl Rusland beweerde zelf vooruitgang te boeken.

De leider van het huurlingenleger Wagner Jevgeni Prigozjin, die voor de Russen werkt, zei donderdag dat Oekraïne wel degelijk dichterbij komt. Volgens hem zijn de Oekraïners begonnen aan hun langverwachte voorjaarsoffensief, al zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky donderdag nog dat daarvoor eerst aanvullende wapenleveranties nodig zijn.

Ook vrijdag liet Prigozjin weer van zich horen door de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe uit te dagen. "Gezien de moeilijke operationele situatie en uw vele jaren krijgservaring vraag ik u om naar Bachmoet, dat in handen is van Russische militaire eenheden, te komen en de situatie zelf te beoordelen", schrijft hij aan de minister. Sjojgoe is formeel een generaal en draagt ook een uniform, maar kreeg en krijgt in eigen land kritiek omdat hij geen militaire ervaring heeft.