Clicky


Zelensky spreekt paus Franciscus in Vaticaanstad

Zelensky spreekt paus Franciscus in Vaticaanstad
13-05-2023 13:35 | Buitenland | auteur ANP/RTR

VATICAANSTAD - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky spreekt zaterdag met paus Franciscus in Vaticaanstad. Zelensky landde in Rome en bevestigde daar dat de ontmoeting op het programma staat. De paus spreekt zich vaak uit voor vrede in Oekraïne en zei in april dat het Vaticaan bezig is met een vredesmissie.

Zelensky spreekt zaterdag ook met de Italiaanse president Sergio Mattarella en premier Giorgia Meloni.

Het is het eerste bezoek van Zelensky aan Italië sinds de Russische invasie in Oekraïne van februari vorig jaar. Meloni reisde afgelopen februari naar de Oekraïense hoofdstad Kyiv om Oekraïne van blijvende steun te verzekeren.

Bemiddelaar

De paus probeerde zich aan het begin van de invasie op te stellen als bemiddelaar, maar heeft zich later fel uitgesproken tegen de Russische agressie. Het is niet duidelijk op welke manier de voorgestelde vredesmissie een eind zou moeten maken aan de oorlog.

Zelensky zou aanvankelijk zaterdag ook naar Duitsland reizen, maar dat bezoek kwam op losse schroeven te staan omdat het al eerder uitlekte. Zondag ontvangt de Oekraïense president in Aken de Karelsprijs. Het is onzeker of hij daarbij aanwezig is.