Clicky


Erdogan leidt in Turkse verkiezingen maar voorsprong slinkt

Erdogan leidt in Turkse verkiezingen maar voorsprong slinkt
14-05-2023 18:23 | Buitenland | auteur ANP/AFP/DPA/RTR/BLOOMBERG

ANKARA - [update 00:10 uur] Met 96,9 procent van de stemmen geteld gaat de huidige president Recep Tayyip Erdogan aan kop in de Turkse presidentsverkiezingen, melden Turkse staatsmedia. Wel is zijn voorsprong iets geslonken: Erdogan staat op dit moment op 49,6 procent van de stemmen tegenover 44,6 procent voor Kemal Kilicdaroglu. Toen 89 procent van de stemmen was geteld ging het nog om 49,94 procent voor Erdogan en 44,3 procent voor Kilicdaroglu. De onafhankelijke nationalistische presidentskandidaat Sinan Ogan staat nog altijd op 5,3 procent.

De kans wordt steeds groter dat geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen krijgt voor de overwinning. De stemmen die nog geteld moeten worden, zouden eerder naar Kilicdaroglu dan naar Erdogan gaan. Dat zou betekenen dat over twee weken een tweede ronde wordt gehouden tussen Erdogan en Kilicdaroglu.

Kopstukken van de oppositie, zoals de burgemeesters van Ankara en Istanbul, stelden eerder zondag dat de data erop wijzen dat Kilicdaroglu president wordt en dat de cijfers van Turkse staatsmedia genegeerd dienen te worden. Burgemeester Mansur Yavaş van Ankara zegt bijvoorbeeld dat nadat 23,87 procent van de stemmen geteld was Kilicdaroglu al aan de leiding ging. Die laatste is zelf ondubbelzinnig over het verloop van de stemming: "Wij hebben de leiding", zegt hij in een eerste reactie.

Erdogan liet daarop per Twitter weten dat dergelijke reacties over de uitslagen voorbarig zijn en betekenen dat "men zich de nationale wil eigen maakt". Kilicdaroglu meldde op Twitter: "We zullen vannacht niet slapen", terwijl hij waarschuwde dat alle stembiljetten dienen te worden meegeteld.