Clicky


Erdogan grootste bij Turkse presidentsverkiezing, maar tweede stemronde nodig

Erdogan grootste bij Turkse presidentsverkiezing, maar tweede stemronde nodig
15-05-2023 14:53 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

ANKARA - [update 16:03 uur] De Turkse presidentsverkiezing gaat een tweede ronde in. De zittende president Recep Tayyip Erdogan kreeg bij de stembusgang van zondag meer stemmen dan zijn grootste concurrent Kemal Kilicdaroglu, maar niet genoeg om meteen te winnen.

Erdogan kreeg 49,5 procent van de stemmen, Kilicdaroglu 44,9 procent. Op 28 mei stemmen de Turken opnieuw omdat niemand 50 procent van de kiezers achter zich wist te krijgen. Turkse Nederlanders mogen al van 20 tot en met 24 mei naar de stembus. Er kan dan alleen worden gekozen tussen Erdogan en Kilicdaroglu, die door zes oppositiepartijen naar voren is geschoven.

De derde presidentskandidaat, Sinan Ogan, kreeg maar 5,2 procent van de stemmen en valt daarom af. Hij liep in de peilingen van de afgelopen tijd al flink achter op Erdogan en Kilicdaroglu. Daarom werd Ogan niet gezien als een echte kanshebber. Muharrem Ince kreeg nog minder stemmen, maar hij trok zich vorige week op het laatste moment als kandidaat terug.

267 zetels

Ook in het parlement deed de partij van Erdogan het goed. Met bijna alle stemmen geteld, behaalt de AK-partij daar 267 van de in totaal 600 zetels. Dat is wel minder dan de 296 die de partij haalde bij de vorige verkiezingen, maar meer dan de peilingen voorspelden. De coalitie rond Kilicdaroglu haalt slechts 169 zetels.

Ruim 64 miljoen Turken mochten stemmen. De opkomst in Turkije lag volgens persbureau Anadolu op 88,9 procent. In het buitenland ging het om 52,7 procent. In Nederland kwam ruim de helft van de kiezers opdagen. Volgens cijfers van Anadolu was Erdogan de populairste kandidaat onder Turkse Nederlanders.