Clicky


Marengo-advocaten: wij doen geen strafzaken meer met kroongetuige

Marengo-advocaten: wij doen geen strafzaken meer met kroongetuige
15-05-2023 17:38 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De advocaten van het kantoor Ficq & Partners Advocaten zullen niet langer optreden in strafzaken waarin een kroongetuige zit. Dat laten advocaten Christian Flokstra en Nico Meijering maandag weten tijdens de strafzaak Marengo, waarin kroongetuige Nabil B. een belangrijke rol speelt.

De advocaten noemen het "onder de huidige omstandigheden" niet langer "werkbaar en verantwoord". "Er is bij ons op dit moment geen enkel vertrouwen dat in de nabije toekomst verandering zal plaatsvinden." Flokstra sprak zijn zorg uit over de inzet van kroongetuigen en het voornemen van de minister om de regeling uit te breiden. "Terwijl de puinhopen van Marengo nog branden en tot op heden soms lelijk oplaaien."

"Op deze manier zoals in Marengo kan het niet verder", zei Flokstra die sprak van een "doodlopend spoor". "En op dat doodlopende spoor willen wij als advocaat niet meer meerijden." Volgens de advocaten is op deze wijze een "effectieve verdediging" niet langer mogelijk.

Drie moorden

Nadat kroongetuige B. zich begin 2018 had gemeld vonden drie moorden in zijn directe omgeving plaats. Het gaat om zijn broer Reduan, zijn advocaat Derk Wiersum en zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. Vorige maand is Inez Weski, de advocaat van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi gearresteerd. Zij wordt ervan verdacht boodschappen van Taghi te hebben doorgespeeld naar de buitenwereld.

Het niet meer optreden in zaken waar een kroongetuige wordt ingezet geldt alleen voor nieuwe zaken, aldus Flokstra, niet voor lopende zaken. Hij staat een verdachte bij in het andere grote liquidatieproces Eris, dat draait om leden van de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh. Die zaak kwam ook aan het rollen nadat een kroongetuige zich bij justitie had gemeld.