Clicky


Ook in hoger beroep vrijspraak voor piloot Julio Poch in Argentinië

Ook in hoger beroep vrijspraak voor piloot Julio Poch in Argentinië
16-05-2023 22:35 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 23:06 uur] De Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch is ook in hoger beroep in Argentinië vrijgesproken van betrokkenheid bij vluchten waarbij tegenstanders van het toenmalige regime van dictator Videla uit vliegtuigen werden gegooid. De advocaten Carry en Geert-Jan Knoops hebben dat dinsdag meegedeeld in de talkshow Jinek. Een Argentijnse rechter sprak Poch eind 2017 al vrij.

Volgens Geert-Jan Knoops is de uitspraak "een complete rehabilitatie" voor Poch en wordt hem niks verweten. "Voor Julio, we hebben hem net even gesproken, is dit een waanzinnig moment", aldus de advocaat aan tafel bij Jinek. "De man heeft veertien jaar van zijn leven hier naartoe geleefd." Het is voor hem een definitieve bevrijding. "Dit betekent ook dat de overheid een enorme scheve schaats heeft gereden in Nederland."

Poch werd in september 2009 gearresteerd in het Spaanse Valencia om vervolgens door Spanje te worden uitgeleverd aan Argentinië. Dat gebeurde nadat Nederland informatie aan Spanje had geleverd over de vlucht van Poch naar Spanje. Nederland zag zelf geen kans Poch uit te leveren, omdat hij ook de Nederlandse nationaliteit heeft.

Eenzijdig onderzoek

In zijn vroegere vaderland zat de Transavia-piloot acht jaar vast op verdenking van misdaden tijdens het bewind van de junta tussen 1976 en 1983. Na zijn vrijspraak door de rechtbank kon Poch terugkeren naar Nederland, al ging de Argentijnse justitie wel in hoger beroep.

Een commissie onder leiding van voormalig advocaat-generaal bij de Hoge Raad Ad Machielse zei begin 2021 dat de Nederlandse overheid rechtmatig heeft gehandeld in het onderzoek naar Poch en de medewerking aan zijn aanhouding in Spanje. De commissie deed een jaar lang onderzoek, maar Geert-Jan Knoops noemde het destijds al "een eenzijdig en niet transparant onderzoek".