Clicky


Rechtbank in Marengoproces bespreekt advocatenkwestie Taghi

Rechtbank in Marengoproces bespreekt advocatenkwestie Taghi
17-05-2023 09:44 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De rechtbank in het omvangrijke liquidatieproces Marengo zal woensdag, in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp, nader ingaan op situatie die is ontstaan nadat Ridouan Taghi vrijdag bekendmaakte vooralsnog zijn eigen verdediging te voeren. Taghi, tegen wie een levenslange celstraf is geëist, zit zonder advocaat nadat Inez Weski vorige maand is gearresteerd en daarna de verdediging heeft neergelegd.

Weski (68) is aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel en witwassen en het schenden van geheimen. Ze zou informatie van Taghi vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught met diens contacten in de buitenwereld hebben gedeeld. Ze zit nog altijd in voorarrest, de voorlopige hechtenis was 4 mei met dertig dagen verlengd.

Tijdens de eerste zitting na haar aanhouding, afgelopen maandag, liet de rechtbank Weski's arrestatie nagenoeg onbesproken. De voorzitter van de rechtbank stipte "recente gebeurtenissen waar iedereen mee bezig was op dat moment" aan, maar liet het daar verder bij en ging over tot de dupliek die op het programma stond. Advocaten Nico Meijering en Christian Flokstra gingen wel in op de aanhouding van hun vakgenoot. Flokstra sprak zijn zorgen uit over de rol van advocaten in een omvangrijk proces als Marengo, na deze aanhouding.

Vorige week werd duidelijk dat Taghi op termijn nieuwe advocaten wil, maar tot die tijd zelf zijn verdediging gaat voeren. Weski deed daags voor haar aanhouding nog een hele rits onderzoeksvragen. Zo wil zij onder meer commando Sil A. horen. Het verhaal gaat dat A. is benaderd met de vraag of Taghi - toen hij nog voortvluchtig was - 'geneutraliseerd' zou kunnen worden. Neutraliseren is een eufemisme voor doden. Taghi heeft laten weten de onderzoekswensen van Weski te handhaven, de rechtbank moet daar nog een beslissing over nemen. Het is niet bekend of Taghi woensdag bij de zitting aanwezig is.

Het inmiddels jarenlang slepend strafproces kenmerkt zich door meerdere heftige incidenten. Kort nadat bekend werd dat het Openbaar Ministerie beschikte over kroongetuige Nabil B. werd zijn broer Reduan vermoord. September 2021 is B.'s advocaat Derk Wiersum doodgeschoten en in juli 2021 is Peter R. de Vries vermoord, hij stond de kroongetuige bij als vertrouwenspersoon.