Clicky


Gemeente hoorde ook over intimidatie door hooligans FC Groningen

Gemeente hoorde ook over intimidatie door hooligans FC Groningen
17-05-2023 11:38 | Sport | auteur ANP

GRONINGEN - [update 16:35 uur] Geluiden die er op wijzen dat bijvoorbeeld een beveiliger niet ingrijpt als een hooligan in het stadion van FC Groningen over de schreef gaat uit angst voor repercussies, komen de gemeente ook ter ore. Een woordvoerder van burgemeester van Groningen Koen Schuiling bevestigt berichtgeving van Dagblad van het Noorden. "Maar of het ook waar is, weten we niet", voegt hij toe. De woordvoerder geeft aan dat dit plaatsvindt in het stadion van FC Groningen en dat de club primair verantwoordelijk is voor toezicht en handhaving.

De krant schrijft woensdag uit meerdere bronnen op te maken dat hooligans FC Groningen in hun greep zouden hebben. Zo zou een aantal beveiligers, horecapersoneel en mogelijk ook vrijwilligers van FC Groningen niet ingrijpen als ze supporters treffen met vuurwerk, zoals rookbommen.

Een genoemd voorbeeld is volgens de krant een hooligan die wordt betrapt met vuurwerk en die tegen een beveiliger zou zeggen dat die erover moet zwijgen, omdat de hooligan zegt te weten waar de beveiliger woont en diens kinderen naar school gaan. Vervolgens zou de beveiliger de hooligan ongemoeid door laten gaan.

Woensdag besloot de gemeente dat fans niet welkom zijn bij de laatste twee duels van FC Groningen dit seizoen. De gemeente maakt zich zorgen over de veiligheid in het stadion na meerdere incidenten. Afgelopen zondag gooiden supporters rookbommen op het veld tijdens de wedstrijd tegen Ajax. Ook rende een man het veld op met een spandoek.

Een woordvoerster van de politie zegt geen signalen te hebben gekregen van bedreigingen door voetbalsupporters aan het adres van beveiligers en stewards van het stadion. "We hebben geen aangiftes of meldingen ontvangen."

Afgelopen maart besloot de politie om supporters van FC Groningen en SC Cambuur niet meer te begeleiden naar uitwedstrijden. Volgens de politie zouden hooligans agenten bedreigen en intimideren. Dit is nu niet meer het geval, meldt de woordvoerster. Ze raadt slachtoffers van bedreiging en intimidatie door hooligans aan om aangifte te doen. "Dat is belangrijk voor onderzoek", aldus de woordvoerster.

Ondermijning is volgens een woordvoerder van FC Groningen "een groot maatschappelijk probleem". Hij erkent dat er "problematiek" is. "We moeten met elkaar tot oplossingen zien te komen. Er zijn heel veel mensen betrokken bij de wedstrijdorganisatie en met de mensen die onze medewerkers aansturen zijn wij doorlopend in gesprek."