Clicky


FNV: Enorme veiligheidsrisico’s voor personeel in de vrachtafhandeling op Schiphol

FNV: Enorme veiligheidsrisico’s voor personeel in de vrachtafhandeling op Schiphol
17-05-2023 16:41 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - De arbeidsomstandigheden op Schiphol zijn volop in het nieuws. Maar één sector is hierbij onderbelicht gebleven: de vrachtafhandeling. Onderzoek van de FNV naar de problematiek in deze sector brengt schokkende resultaten aan het licht. Jaap de Bie, bestuurder voor FNV Schiphol: ‘Het kan niet dat dit soort onveilig en veel te zwaar werk bestaat in Nederland! Er moet snel iets gedaan worden aan de veiligheidssituatie van het personeel.’

Aan het onderzoek namen 229 werknemers van de vrachtafhandeling deel. Hiervan is afgelopen jaar bijna één op de tien betrokken geweest bij een incident dat leidde tot lichamelijk letsel of geestelijke schade. Denk hierbij aan aanrijdingen, bekneld raken of ongelukken met gevaarlijke stoffen. 

Gevaarlijk hoge werkdruk

Daarnaast geeft een ruime meerderheid van de medewerkers aan dat de werkdruk vaak of altijd te hoog is, waardoor ze burn-out gerelateerde klachten ervaren. Vrachtafhandelaar Harry Koolbergen zegt hierover: "Op het platform rijden transporteurs met vracht die wel tussen de 5 en 15 ton weegt. Die staan niet zomaar stil. Je moet dus steeds op je hoede zijn dat je niet aangereden wordt."

Aanbevelingen

Door dit onderzoek hoopt de FNV de veiligheidssituatie van vrachtafhandelaars op de kaart te zetten. Ook doet de FNV een aantal aanbevelingen. Een sociale standaard met leefbaar minimumloon, een eind aan onzekere arbeidscontracten en een sector-cao voor de vrachtafhandeling maken daar onderdeel van uit. 

Samenwerken

Het gebrek aan een sector-cao is ontstaan omdat meerdere bedrijven met elk hun eigen cao betrokken zijn bij de vrachtafhandeling. Afspraken over veiligheid van het personeel moeten daarom in meerdere cao’s worden opgenomen, waardoor het lastiger en minder snel geregeld wordt. FNV-leden, werkzaam bij de verschillende vrachtafhandelingsbedrijven, verenigen zich daarom. Om samen te knokken voor betere en veiliger arbeidsomstandigheden.

Wat is vrachtafhandeling?

Op de afdeling vrachtafhandeling werken mensen die luchtvracht klaarmaken voor verzending of verder transport over de weg. Denk aan bloemen, telefoons, auto’s, medicijnen of zelfs dieren. Het gaat om fysiek zwaar werk, waarbij soms ook 'gevaarlijke goederen' moeten worden afgehandeld. In de sector werken circa 1.750 mensen.