Clicky


Geen landbouwakkoord, er moet verder onderhandeld worden

Geen landbouwakkoord, er moet verder onderhandeld worden
18-05-2023 08:20 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Er is nog geen landbouwakkoord. Dat zei landbouwminister Piet Adema donderdagochtend na zo'n vierentwintig uur van besprekingen. Hij verwacht dat de komende weken nog "intensieve gesprekken" nodig zijn. "Er moet echt nog wat gebeuren."

Over bijvoorbeeld de financiering van de landschapsdiensten moet nog doorgepraat worden, zegt Adema. Dat geldt ook voor onder meer het perspectief voor jonge boeren en het mestbeleid. "We praten over hele grote thema's, die ingrijpend zijn voor de landbouwsector. Het gaat echt ergens over." Adema benadrukt wel dat er "grote stappen" zijn gezet tijdens het urenlange overleg, maar gaf geen verdere toelichting wat die grote stappen inhouden.

Dat er nog geen overeenstemming is over het landbouwakkoord kan ook voor de Haagse politiek grote gevolgen hebben. CDA-leider Wopke Hoekstra kondigde aan opnieuw te willen onderhandelen over de stikstofdeadline: het kabinet wil daar 2030 voor hanteren, maar dat vindt Hoekstra niet te dragen. Maar voordat hij verder wil onderhandelen, moet er voor hem eerst een landbouwakkoord liggen. Hierdoor kan de onduidelijkheid over het stikstofbeleid langer voortduren.

LTO stelde eerder nog een ultimatum dat vorige week maandag afliep. Ondanks dit drukmiddel was de organisatie niet tevreden over de definitieve tekst van het onderhandelingsakkoord. De concepttekst werd afgewezen, omdat er "forse bijsturing" nodig was. Daarop besloten de betrokken partijen woensdag verder te praten. Dat werd een marathonoverleg waar ook premier Mark Rutte nog bij aanschoof. Hij zei na afloop dat er "intensieve, goede gesprekken" zijn gevoerd. "Maar er is nog veel werk aan de winkel."