Clicky


AZ kondigt maatregelen aan na rellen na duel met West Ham United

AZ kondigt maatregelen aan na rellen na duel met West Ham United
19-05-2023 16:09 | Sport | auteur ANP

ALKMAAR - [update 17:12 uur] Algemeen directeur Robert Eenhoorn van AZ benadrukt dat de ongeregeldheden na afloop van het duel tussen zijn club en West Ham United van donderdagavond niet onbestraft blijven. "Dit gaat zeker consequenties hebben", stelt hij. "Maar we willen eerst alle feiten en informatie op een rijtje hebben. We laten dit niet over onze kant gaan. Als we alle informatie hebben verzameld, dan gaan we op verschillende manieren reageren. Maar ik ga daar nu nog niet op vooruitlopen."

AZ gaat volgende week in gesprek met de burgemeester en politie van Alkmaar en het Openbaar Ministerie. De club bestudeert op dit moment beelden van de ongeregeldheden. De politie heeft vrijdagmiddag nog geen aanhoudingen verricht.

"Wat er is gebeurd, dat gaat alle perken te buiten", stelt AZ in een statement dat de club vrijdagmiddag op de website heeft geplaatst. "De club biedt nogmaals oprechte excuses aan richting West Ham United en alle duizenden goedwillende fans van AZ die eveneens hinder hebben ondervonden van het wangedrag."

"Dat er dingen beter moeten, is duidelijk", stelt AZ. "De club gaat er samen met de betrokken instanties alles aan doen deze personen te achterhalen en passende maatregelen te treffen."

Fans van AZ forceerden na de door hun club verloren wedstrijd (0-1) een hek van een tribune achter het doel. Vervolgens bestormden ze de hoofdtribune, waar fans van West Ham United de overwinning en plaats in de finale van de Conference League vierden.

Er werden flinke klappen uitgedeeld. Enkele spelers van de bezoekers uit Londen, onder wie aanvoerder Declan Rice, sprongen over de boarding om hun supporters en aanwezige familieleden te helpen. Vorige week werden familieleden van AZ in het stadion van West Ham belaagd toen ze juichten na een doelpunt van hun club.

AZ heeft nog een voorwaardelijke straf lopen als gevolg van problemen rond eerdere Europese duels. Bij een volgend incident zou de club een aantal vakken achter een van de doelen moeten vrijhouden. Mogelijk wordt de club nu zwaarder gestraft. De strafcommissie van de UEFA buigt zich over de rellen als het in het bezit is van de informatie van waarnemers die bij het duel aanwezig waren.

Burgemeester Anja Schouten van Alkmaar laat in een statement weten de bestorming te hebben gezien. "Een belachelijke actie waar ik van ben geschrokken", zegt ze. "Het was een dieptriest einde van een spannende en mooie voetbalavond. Dit vertoonde gedrag is belachelijk en moeten we met zijn allen sterk afkeuren."