Clicky


Wagner claimt volledige controle over Bachmoet, Oekraïne ontkent

Wagner claimt volledige controle over Bachmoet, Oekraïne ontkent
20-05-2023 18:02 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MOSKOU/KYIV - De baas van het Russische huurlingenleger Wagner Groep, Jevgeni Prigozjin, claimt de volledige controle over de Oekraïense stad Bachmoet. Oekraïne ontkent dat de huursoldaten de plaats nu volledig in handen hebben en zegt dat de gevechten doorgaan. De informatie van Prigozjin is niet onafhankelijk bevestigd.

Zijn uitlatingen komen na een periode van tegenstrijdige berichtgeving over de herovering van plekken in Bachmoet door Oekraïne. Zowel Oekraïne als Prigozjin zei eerder deze maand dat Oekraïense troepen in Bachmoet terreinwinst hadden geboekt, maar Rusland ontkende.

Het plan van Wagner is om Bachmoet, gelegen in de oostelijke regio Donetsk, vanaf 25 mei over te dragen aan het Russische leger en om vervolgens zelf bij te komen van de gevechten. Dat heeft Prigozjin verklaard in een video waarin ook soldaten met Russische vlaggen te zien zijn.

Prigozjin dreigde begin deze maand nog zijn huursoldaten uit Bachmoet terug te trekken omdat Rusland hen te weinig munitie zou leveren, na eerdere publiekelijke botsingen met Moskou. Zijn Wagner Groep speelt een belangrijke rol in de maandenlange strijd om Bachmoet.

Bachmoet is het toneel van de hevigste strijd tussen de legers van Oekraïne en Rusland sinds het begin van de Russische invasie eind februari 2022. Aan beide kanten zijn vele doden gevallen. Bachmoet telde voor de inval ongeveer 70.000 inwoners, maar is nu een verlaten stad in puin.