Clicky


Activisten verstoren jaarvergadering Shell, mensen weggesleept

Activisten verstoren jaarvergadering Shell, mensen weggesleept
23-05-2023 11:50 | Binnenland | auteur ANP

LONDEN - Activisten hebben het begin van de jaarvergadering van het olie- en gasconcern Shell in Londen verstoord. Beveiligers voerden hen weg, maar telkens stond op een andere plek iemand anders op om leuzen te scanderen. De actie lijkt te zijn georganiseerd door de groepering Extinction Rebellion, waarvan de naam ook enkele keren door de zaal werd geroepen.

"Welkom in de hel", riep een boze aandeelhouder aan het begin van de bijeenkomst. "Ik weiger jullie hel op aarde te accepteren", vervolgde hij, waarna hij de woorden "Shell" en "hel" scandeerde. "Houden jullie van natuur, en houden jullie van wilde dieren? Want jullie vermoorden die", klonk het betoog.

Na enkele minuten probeerde voorzitter Andrew Mackenzie de tirade af te kappen. Toen dit leek te lukken, stond een groep van zo'n vijftien mensen op en begon te zingen: "Go to hell Shell, and don't you come back no more", op de melodie van het nummer Hit the Road Jack. Na minutenlang gezang droegen beveiligers de zangers de zaal uit.

Daarna stonden in verschillende hoeken van de zaal activisten op om leuzen tegen Shell te schreeuwen, zoals "Shut down Shell". Telkens als de voorzitter van Shell weer het woord wilde nemen, stond elders een andere activist op om het over te nemen. "Sorry dat het zolang duurt voor we kunnen beginnen", zei Mackenzie, die uitlegde dat voor de veiligheid van de aanwezigen juist veel toegangscontroles waren ingesteld.