Clicky


Gebied Nieuwmarkt Amsterdam tijdelijk op slot voor vrachtwagens, vervoer over water

Gebied Nieuwmarkt Amsterdam tijdelijk op slot voor vrachtwagens, vervoer over water
25-05-2023 10:42 | Transport | auteur Redactie

AMSTERDAM - Onlangs sloot de gemeente Amstetrdam het gebied rond de Nieuwmarkt af voor vrachtwagens zwaarder dan 7,5 ton. Deze afsluiting duurt tot 10 juni. Sommige ondernemers en de gemeente zetten samen stappen naar vervoer over water.

Een aantal bedrijven rond de Nieuwmarkt bevoorraden nu over het water. De gemeente betaalt voor deze periode de extra kosten. De voordelen zijn groot. Geen hinder en opstoppingen op de weg, het verkeer wordt veiliger, en er is minder uitstoot. De boten zijn elektrisch. Vervoeren kan de hele nacht door, en er is meestal genoeg ruimte op het water.

Werk aan weg en kademuur

Het gebied is tijdelijk dicht voor zware vrachtauto’s. "We werken aan de Sint Anthoniebreestraat. Deze straat is tijdelijk afgesloten. Ook moeten we de Kloveniersburgwal beschermen, vanwege een zwakke kademuur. Veiligheid gaat voor. Ook zware vrachtauto’s met een ontheffing mogen er niet in", aldus de gemeente Amsterdam.

Over de grachten

"We hebben veel gesproken met de ondernemers in dit gebied. Samen keken we naar alternatieven. Het gebied moet immers bevoorraad worden, en schoongemaakt. De ondernemers kiezen voor kleinere vrachtwagens óf voor vervoer over water", meldt de gemeente.

Stad groter en drukker

"We werken hard aan het vervoer in de toekomst. Vroeger ging veel vervoer over water. Later namen vrachtwagens dit over. Nu de stad groter, drukker en dichter wordt, kan vervoer over water bijdragen aan bevoorrading van onder meer cafés, restaurant en winkels. We hebben proeven lopen.

Vervoer over water is goed voor de stad en de bewoners. Minder opstoppingen, en het is veiliger en schoner. Ook houden we zo onze historische kades en bruggen intact."