Clicky


Topman Renewi: er hoeft steeds minder afval naar verbrandingsoven

Topman Renewi: er hoeft steeds minder afval naar verbrandingsoven
25-05-2023 14:55 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP

AMSTERDAM - Recycling- en afvalverwerkingsbedrijf Renewi verwacht de komende jaren hard te groeien, ondanks dat er afgelopen jaar minder afval binnenkwam om te verwerken. Volgens topman Otto de Bont moet het namelijk mogelijk zijn om met behulp van nieuwe technieken meer gerecycled materiaal uit afval te halen. "Dat betekent ook dat er elk jaar minder afval naar de verbrandingsoven hoeft."

De Bont noemt matrassen als voorbeeld. Vroeger gingen afgedankte matrassen steevast de verbrandingsoven in. Maar inmiddels heeft Renewi technieken om de matrassen helemaal uit elkaar te halen. De veren worden gescheiden en als metaal doorverkocht. Van het oude schuim kan een grondstof gemaakt worden voor nieuw schuim.

De ambitie bij Renewi, naar eigen zeggen marktleider in Nederland op het vlak van commercieel bedrijfsafval, is om de omzetgroei te versnellen en in vijf jaar op 3 miljard euro jaaropbrengsten uit te komen. Maar in het eind maart afgesloten boekjaar ging de omzet slechts met 1 procent omhoog tot 1,9 miljard euro. Daarbij zakte de jaarwinst met 12 procent tot minder dan 67 miljoen euro.

De Bont legt uit dat Renewi een uitzonderlijk jaar achter de rug heeft. Door de hoge inflatie kreeg het bedrijf zelf te maken met hogere kosten, wat drukte op de winst. Vanwege de hoge energieprijzen kwam er bijvoorbeeld ook minder groenafval binnen van tuinbouwkassen. Veel van die kassen waren namelijk tijdelijk stilgezet. Verder heeft Renewi ook nog activiteiten afgestoten in België.

De topman voorziet niet nog zo'n vreemd jaar. "De kassen staan weer aan", benadrukt hij. De Bont rekent erop de tot doel gestelde omzetgroei voor ongeveer de helft op eigen kracht te behalen. Daarnaast wil hij met zijn bedrijf nog gerichte overnames doen. Er zijn volgens De Bont nog veel kleinere spelers op de markt die wel goed zijn in afval ophalen maar te klein om te investeren in de nieuwste recycletechnieken. De Renewi-baas legt uit dat er veel hightech bij komt kijken, bijvoorbeeld ook infraroodtechniek.

Renewi heeft zelf geen verbrandingsovens en richt zich puur op het halen van nog herbruikbaar materiaal uit afval. De recycler, die is ontstaan door het samengaan van het Britse Shanks Group en het Nederlandse Van Gansewinkel in 2017, verwerkt jaarlijks miljoenen tonnen aan afval. Momenteel lukt het om ongeveer twee derde daarvan te recyclen, tot bijvoorbeeld hout, mineralen, plastic, metaal en glas.