Clicky


Vliegensvlug onderhandelaarsakkoord cao easyJet

Vliegensvlug onderhandelaarsakkoord cao easyJet
26-05-2023 11:52 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Na korte maar stevige onderhandelingen tussen FNV Luchtvaart en easyJet, ligt er een onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe cao. Een primeur voor FNV Luchtvaart bij easyJet, want tot april was de vakbond nog geen erkende partij aan de onderhandelingstafel. In het akkoord is een loonstijging van meer dan 10 procent en een eenmalige financiële uitkering opgenomen. De cao loopt van 1 april tot 31 december dit jaar.

In de afgelopen maanden werd meer dan de helft van het personeel bij easyJet lid van de FNV. Toen duidelijk werd dat een meerderheid zich door de FNV wilde laten vertegenwoordigen, was de vakbond welkom aan de onderhandelingstafel.

Flinke loonstijging

In het onderhandelaarsakkoord is een directe loonstijging van 10,6 procent voor de laagste loonschaal, en 10,4 procent voor de hogere loonschalen afgesproken. Ook krijgen medewerkers eenmalig een bedrag tussen de 1.000 en 1.500 euro, afhankelijk van wat ze verdienen. Stijn Jansen, vakbondsbestuurder FNV Luchtvaart: ‘Gemiddeld genomen heeft het personeel bij easyJet een van de hoogste cao-loonstijgingen in Nederland.’

In september opnieuw gesprekken

Omdat vakbondsleden bij easyJet aangaven snel een nieuwe cao te willen, is in afgelopen onderhandelingen vooral ingezet op een beter basisloon. In september gaan de vakbond en easyJet opnieuw overleggen voor de cao die ingaat vanaf 1 januari 2024.

EasyJet medewerker en FNV-lid Cheyenne van Egmond: "We zijn heel trots op dit resultaat en hopen dat de leden er ook mee instemmen. Want die hebben uiteraard het laatste woord. En daarna snel weer aan de bak voor een nieuwe cao. Met als het aan ons ligt, ook afspraken over werkdruk en gezonde roosters."