Clicky


Kaag hoopt dat 'glijdende schaal' bedreigingen stopt

Kaag hoopt dat 'glijdende schaal' bedreigingen stopt
26-05-2023 12:16 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 15:00 uur] D66-leider en minister van Financiën Sigrid Kaag hoopt dat er een einde komt aan de "glijdende schaal" van bedreigingen en intimidatie van bijvoorbeeld politici en rechters. Volgens haar is het openbare klimaat in Nederland de afgelopen jaren vergiftigd. Zij verwijst onder meer naar PVV-leider Geert Wilders, die al jarenlang de zwaarst mogelijke beveiliging krijgt. "Je kan verschillen van mening, maar hou het veilig en respectvol voor elkaar."

De dochters van Kaag hebben in het programma College Tour, dat aanstaande zondag te zien is, gezegd dat zij liever willen dat hun moeder stopt met de politiek. Zij zijn bang dat Kaag anders eindigt zoals Els Borst, die tevens politiek leider van D66 was. Borst werd in 2014 vermoord in haar woning door een psychiatrische patiënt.

Volgens Kaag is het een "continue weging" of zij door wil met haar politieke carrière, maar is die zonder aanstaande verkiezingen nu niet aan de orde. Zij en haar gezin spreken er wel vaker over. "Ik ben niet van suiker, en ik voel een grote verantwoordelijkheid als minister en partijleider."

Emotioneel

Kaag was zichtbaar geroerd toen zij de beelden van haar dochters zag en de boodschap overviel haar. "Ik had iets luchtigs verwacht. Iets over mijn aangebrande pannenkoeken bijvoorbeeld", grapt ze. Haar dochters hebben zoiets niet eerder tegen haar gezegd, ook niet toen zij onder zware beveiliging woonden in bijvoorbeeld Syrië, Libanon of Soedan.

Woonminister Hugo de Jonge vindt de beelden "verschrikkelijk om te zien". Zelf werd hij veel bedreigd tijdens de coronacrisis, toen hij minister van Volksgezondheid was. Ook zijn kinderen hebben "met enige regelmaat" gevraagd of hij niet iets anders kon gaan doen. Aan stoppen heeft hij niet gedacht. "Het kwaad mag niet overwinnen".

Andere bewindspersonen

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), ook vaak slachtoffer geweest van bedreigingen, noemt het "verschrikkelijk, echt verschrikkelijk" dat de dochters van Kaag vanwege bedreigingen willen dat hun moeder stopt met haar baan. Zij overweegt zelf niet om te stoppen. "Ik ga niet zwichten daarvoor, mijn gezin ook niet".

Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf noemt de bedreigingen vreselijk. "Wat mij diep raakte aan de reactie van Kaag is dat het ook je gezin raakt." Hij denkt dat we ons als samenleving moeten afvragen: is dit het land dat we willen zijn?

Yeşilgöz

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) zegt dat bedreigingen nooit als een keerzijde geaccepteerd mogen worden. "Dan zeg je 'het hoort erbij', en het hoort er absoluut nooit bij."