Clicky


VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar
27-05-2023 11:10 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

BORN - [update 16:44 uur] VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

De bonus van 7500 euro wordt volgens Van Soerland alleen uitgekeerd als alle afspraken met BMW worden nagekomen. "Werkonderbrekingen leiden ertoe dat wij onze afspraken niet kunnen naleven waardoor de persoonlijke bonus niet zal worden uitgekeerd", aldus Van Soerland aan de medewerkers.

De waarschuwing van VDL maakt deel uit van een interne mededeling over het eigen onderhandelingsvoorstel voor een nieuw sociaal plan. De mededeling is verspreid als reactie op de ledenvergadering van de vakbonden, waarbij de medewerkers unaniem besloten tot een staking dinsdag uit onvrede met het onderhandelingsresultaat.

Bestuurder Peter Reniers van de FNV zei zaterdag in een reactie dat VDL hoopt op deze manier de staking te breken. "VDL probeert met deze mededeling tweedracht te zaaien", zei hij. "De mensen zijn heel boos, zij lezen vooral dat de bonus van 7500 euro niet doorgaat. Daarmee gooi je olie op het vuur en werkt deze brief averechts."

Een woordvoerder van VDL ontkent dat er sprake is van een dreigement. De bonus maakt juist deel uit van het laatste voorstel van VDL, dat nu op tafel ligt. Het gaat er volgens hem om dat het verbeterde voorstel van VDL 28 procent hoger ligt dan het huidige sociaal plan. De transitievergoeding bedraagt meer dan het dubbele ten opzichte van wat wettelijk is afgesproken, aldus Van Soerland.

"De afgelopen periode hebben we vaker benadrukt dat de toekomst van VDL Nedcar niet ter discussie staat. Wij zijn ervan overtuigd dat de ontwikkelingen waaraan we hard werken de juiste zijn en dat we daarmee zoveel mogelijk werkgelegenheid kunnen behouden", aldus Van Soerland. Maar de omstandigheden van vandaag maken wel "dat we helaas aan de vooravond staan van de afbouw van een groep medewerkers". VDL zorgt voor hen voor een goed vangnet, aldus Van Soerland, een sociaal plan dat bestaat uit een goede vergoeding en met op vrijwillige basis begeleiding van werk naar werk.

Onder de brief staan enkele voorbeelden uitgewerkt van indicatieve ontslagvergoedingen per 1 november.