Clicky


Appartementencomplex Amsterdam onbewoonbaar na brand

Appartementencomplex Amsterdam onbewoonbaar na brand
04-06-2023 13:21 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 15:30 uur] De bewoners van het appartementencomplex in Amsterdam waar dit weekend een brand woedde, kunnen nog niet terug naar huis. Alle 95 woningen zijn voorlopig onbewoonbaar, meldt de brandweer.

In het complex aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost brak zaterdagavond rond 20.00 uur een zeer grote brand uit. Het bouwwerk is volgens de brandweer zodanig beschadigd, dat de bewoners niet veilig kunnen terugkeren naar hun woningen.

De waterschade is dusdanig dat de elektriciteit nog niet kan worden hersteld. De technische installatie is ernstig beschadigd en moet vervangen worden. Het dak is volledig verwoest door de brand en de gevel moet op bepaalde plekken worden hersteld. Hoelang het herstel gaat duren, is onduidelijk.

De bewoners worden gefaseerd en onder begeleiding per verdieping het pand binnengelaten om persoonlijke spullen op te halen. Voor komende nacht worden bewoners die niet bij bijvoorbeeld vrienden of familie terechtkunnen net als de nacht ervoor ondergebracht in een hotel, zegt een woordvoerder van de brandweer. De gemeente Amsterdam buigt zich nog over hoe de periode daarna eruit gaat zien, aldus een gemeentewoordvoerder. Meer informatie daarover volgt later.

Wietplantage

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema bezocht de getroffenen zaterdagavond. In een bericht op social media schrijft ze dat er onder de getroffenen veel gezinnen zijn met jonge kinderen. "Ze zijn erg geschrokken en verdrietig. Gelukkig zijn er geen gewonden", stelt de burgemeester.

De gedeeltelijk in de constructie verscholen brand was pas rond 02.30 uur in de nacht van zaterdag op zondag volledig onder controle. Drie bewoners die rook inademden, werden uit voorzorg nagekeken door ambulancepersoneel. Tientallen woningen op verschillende verdiepingen liepen aanzienlijke brand-, rook- en waterschade op, meldde de brandweer eerder al.

In een van de appartementen van het complex is een wietplantage gevonden, bevestigt een politiewoordvoerder berichtgeving van AT5. De wietplantage had niks te maken met het ontstaan van de brand, die volgens de brandweer vermoedelijk op een andere plek in een van de hogere appartementen is begonnen. "De wietplantage is per toeval ontdekt naar aanleiding van de brand en de ontruimingen." De planten zijn in beslag genomen en worden vernietigd. Het onderzoek naar de plantage loopt nog, zegt de woordvoerder. Ook de oorzaak van de brand wordt nog onderzocht.