Clicky


Wagner-baas: Oekraïne herovert dorp in de buurt van Bachmoet

Wagner-baas: Oekraïne herovert dorp in de buurt van Bachmoet
05-06-2023 12:32 | Buitenland | auteur ANP

BACHMOET - [update 14:30 uur] Oekraïense troepen hebben een deel van het dorpje Berchivka ten noorden van de stad Bachmoet heroverd. Dat stelt Jevgeni Prigozjin, de baas van Wagner. Ook Oekraïense autoriteiten zeggen terrein te winnen in de omgeving van Bachmoet.

Prigozjins huurlingenleger veroverde Bachmoet na een maandenlange strijd en gaf het begin juni over aan de reguliere Russische strijdkrachten. Volgens Prigozjin "rennen troepen in stilte weg" van het front rond Bachmoet. "Een afgang", aldus Prigozjin. In een audiobericht roept hij onder anderen de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe op om aan het front de Russische troepen moed in te komen spreken. "En als dat niet lukt, sterf je als een held."

In de strijd om Bachmoet zouden volgens Prigozjin zo’n 10.000 gerekruteerde Russische gevangenen zijn overleden. De Wagner-baas botst regelmatig met het Russische ministerie van Defensie en beschuldigde Moskou van een gebrek aan steun voor zijn huurlingenleger.

In de oostelijke regio’s Donetsk en Loehansk zou Oekraïne volgens Rusland bij een aanval 250 militairen en gepantserde voertuigen hebben verloren. Het zou gaan om het langverwachte tegenoffensief van de Oekraïense strijdkrachten. Oekraïne zei niet in te gaan op "welke vorm van neppe informatie dan ook" die Rusland zou verspreiden "om Oekraïners te misleiden".