Clicky


Volgende stap gezet in testen nieuwe Intercity

Volgende stap gezet in testen nieuwe Intercity
08-06-2023 10:23 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

AMSTERDAM - De nieuwste Intercity (ICNG) rijdt inmiddels zes weken tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal. Maarten Bakker, programmamanager bij NS: “De trein doet wat we verwacht hadden.” Ook reizigers en NS-collega’s reageren enthousiast op de nieuwe trein. Machinist Stefan Tames: “Het is een fijne trein om mee te werken. Je komt natuurlijk nog wel enkele dingen tegen, maar dat hoort bij een nieuwe trein.”

Nu de eerste ervaringen zijn opgedaan en de ritten naar tevredenheid verlopen, is het tijd om de volgende stap te zetten binnen deze generale repetitie. Er rijdt nu ook een tweede trein tussen Amsterdam en Rotterdam.   

Testen in de praktijk

Maarten Bakker vertelt: “Het testen met reizigers aan boord is belangrijk, want we zien nu nieuwe zaken naar voren komen. Die kunnen we, voor we grootschalig treinen in gaan zetten, nog aanpassen. Zo willen we de impact voor reizigers beperken. We hebben bijvoorbeeld gemerkt dat de binnendeuren van de ICNG niet automatisch meer openen als ze meerdere keren geblokkeerd worden. Dit kwam ook in het reizigersonderzoek naar boven. Daarom is het zo belangrijk om uitgebreid in de praktijk te testen, want tijdens eerdere systeemtesten is dit niet gebleken. De leverancier gaat dit binnenkort met een software aanpassing oplossen.”

Een andere kinderziekte betrof een buitendeur op de eerste dag. “Een stekker van die deur was los geraakt. Hierdoor kreeg de machinist niet de bevestiging dat de deuren gesloten waren. Dit is dezelfde dag gevonden en verholpen.”

Reizigers geven dikke acht

Uit onderzoek van NS onder 591 reizigers blijkt dat reizigers de ICNG beoordelen met een 8,1 als rapportcijfer. In de trein kregen reizigers een vragenlijst waarin hen werd gevraagd om stellingen te scoren op aspecten als comfort, sfeer, reinheid, veiligheid en snelheid. Kijkend naar de scores dan springen de prettige verlichting (8,4), snelheid (8,4) en het aangenaam rij- en zitcomfort (8,3) er bovenuit. Het reizigersonderzoek is in de maand mei uitgevoerd.

Vervolg

Als de ritten naar tevredenheid blijven verlopen en er meer treinen vanuit de fabriek naar Nederland komen, gaan er stap voor stap meer nieuwe intercity’s rijden. Zo vervangen we het komende jaar de huidige Intercity’s op de Hogesnelheidslijn door ICNG’s.