Clicky


Meerdere doden en tientallen gewonden na doorbraak Kachovka-stuwdam

Meerdere doden en tientallen gewonden na doorbraak Kachovka-stuwdam
08-06-2023 12:06 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

MOSKOU - Zeker vijf mensen zijn om het leven gekomen na de doorbraak van de Kachovka-dam in Oekraïne. Ook liggen zeker 41 slachtoffers in het ziekenhuis, berichten de plaatselijke autoriteiten in het door Rusland bezette Nova Kachovka.

Over het totale aantal slachtoffers door de damdoorbraak is nog veel onduidelijk. Rusland en Oekraïne stellen dat duizenden mensen zijn geëvacueerd uit de omgeving van de rivier Dnipro. Sommige inwoners zouden een veilig heenkomen hebben gezocht op daken van huizen.

Door de damdoorbraak staat een gebied onder water van ongeveer 600 vierkante kilometer, aldus de Oekraïense autoriteiten eerder. Oekraïne controleert ongeveer een derde van het overstroomde gebied, Rusland de rest. Ook in Nova Kachovka, de stad bij de dam, vulden straten zich met bruin water.

De Oekraïense autoriteiten zeggen dat honderdduizenden mensen zonder schoon drinkwater kunnen komen en hebben om internationale hulp gevraagd. De Oekraïense vicepremier waarschuwde bij een bezoek aan het rampgebied voor ronddrijvende mijnen en de verspreiding van ziektes en gevaarlijke chemicaliën via het water.