Clicky


Oud-president Donald Trump aangeklaagd om opslag geheime documenten

Oud-president Donald Trump aangeklaagd om opslag geheime documenten
09-06-2023 09:21 | Buitenland | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

WASHINGTON - Oud-president Donald Trump heeft op zijn socialemediasite Truth Social gemeld dat hij is aangeklaagd. Trump zei dat de aanklacht "schijnbaar" te maken heeft met de dozen vol geheime documenten die op zijn landgoed Mar-a-Lago in Palm Beach in de staat Florida zijn gevonden.

De aanklacht bevat volgens Amerikaanse media ten minste zeven punten. Het gaat om onder meer obstructie, samenzwering en valse verklaringen. Hoewel precieze details verder nog niet bekend zijn, is een van de punten ook het moedwillig achterhouden van nationale defensiegeheimen in overtreding van de spionagewet, zo schrijft The New York Times op basis van bronnen die bekend zijn met de zaak.

"De corrupte regering van Biden heeft mijn advocaten laten weten dat ik ben aangeklaagd, schijnbaar vanwege de dozen-hoax", schreef Trump op het platform Truth Social. Hij schreef verder dat hij gesommeerd is om dinsdag bij de rechtbank in Miami te verschijnen.

De aanklacht houdt verband met de vertrouwelijke overheidsdocumenten die werden meegenomen naar zijn landgoed toen hij het Witte Huis verliet. De autoriteiten namen vorig jaar 13.000 overheidsdocumenten in beslag bij een inval in Mar-a-Lago. Ongeveer honderd ervan droegen het stempel geheim. Trump beweerde eerder dat hij die classificatie eraf heeft gehaald toen hij nog president was, maar daarvoor leverde hij geen bewijs.

Het is de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat een voormalige president te maken krijgt met een federale aanklacht, schrijft The New York Times. "Het plaatst de natie in een bijzondere positie door Trumps status als voormalig president, maar ook als koploper voor de Republikeinse presidentiële nominatie om het in 2024 op te nemen tegen Biden, wiens regering nu een veroordeling van zijn potentiële rivaal nastreeft", aldus de krant.

Elk document over de nationale veiligheid dat Trump in zijn bezit had, geldt als een afzonderlijk misdrijf, schrijft het dagblad. In theorie geldt bij een veroordeling een gevangenisstraf van tien jaar per keer, maar, schrijft The New York Times verder, aangeklaagden in andere zaken betreffende de spionagewet hebben aanzienlijk minder dan het maximum gekregen.

Tijdens een persconferentie donderdag in het Witte Huis wees president Joe Biden suggesties af dat een eventuele veroordeling van zijn voorganger en rivaal politiek gemotiveerd zou zijn en vertelde hij journalisten dat hij "eerlijk" was. "Je zult zien dat ik niet één keer het ministerie van Justitie heb gesuggereerd wat het wel en niet moest doen", zei Biden.

Onlangs verloor Trump een civiele rechtszaak van schrijfster E. Jean Carroll. Toen stelde de jury vast dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik. Trump moet zo'n 5 miljoen dollar (4,6 miljoen euro) schadevergoeding betalen aan Carroll. Een strafzaak tegen Trump rond betalingen aan pornoster Stormy Daniels gaat op 25 maart 2024 van start.