Clicky


BBB bereidt zich voor op gemeenteraadsverkiezingen in 2026

BBB bereidt zich voor op gemeenteraadsverkiezingen in 2026
10-06-2023 19:07 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging (BBB) gaat meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2026. Het BBB-bestuur heeft dat besloten tijdens een digitale ledenvergadering waarin veel interesse naar voren kwam over deelname aan lokale verkiezingen, meldt voorzitter Erik Stegink van de partij van Caroline van der Plas.

Het partijbestuur gaat nu verschillende scenario's uitwerken over de manier waarop zij wil meedoen op lokaal niveau. Het kan zijn dat de partij in de tussentijd gaat samenwerken met "bondgenoten", die er op zeventien plekken al zijn. Daarnaast zijn er volgens Stegink allerlei fracties of fractieleden die nu al in gemeenteraden zitten en aangeven dat zij onder de vlag van BBB willen verdergaan. Het gaat om lokale onafhankelijke partijen, maar ook om fracties of fractieleden van landelijke partijen. Volgens Stegink zijn er zeker tientallen lokale fracties in het land waar deze vraag speelt.

BBB is nu met één zetel vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, maar werd in het voorjaar bij de provinciale verkiezingen als nieuwkomer in een klap de grootste. BBB heeft daarom het voortouw in alle provincies, behalve in Utrecht, bij de vorming van coalities. In Limburg was er deze week als eerste een akkoord. Volgens Stegink zullen er deze maand, dus nog voor de zomer, elf coalitieakkoorden liggen met BBB.

Door de getrapte verkiezingen treedt dinsdag in de Eerste Kamer BBB als grootste fractie aan met zestien zetels. Ook op Europees niveau timmert de partij aan de weg. "We zijn die al twee jaar aan het voorbereiden. Leden kunnen zich vanaf nu aanmelden als kandidaat", aldus Stegink. In het najaar, als BBB een openbaar congres houdt, zal een lijsttrekker voor de verkiezingen voor de Europese Unie worden gekozen. Die zijn voorzien in juni 2024.

Volgens Stegink is er nu nog geen openbaar congres gehouden, omdat de partij in de opbouwfase zit en beschikt over weinig financiële middelen. "We zijn nu wel een professionaliseringsslag aan het maken. Er zijn mensen in dienst genomen op het partijbureau. Voorheen deed het bestuur alles zelf." BBB heeft inmiddels 14.000 leden, dus dat geeft de partij meer financiële armslag, verwacht Stegink.

De deelname bij het digitale congres op de snikhete zaterdag was volgens Stegink met 750 leden goed. Leden konden ook hun stem uitbrengen op voorstellen van het bestuur, vooral over financiën. Ruim 1400 mensen deden dat en de uitslagen waren bijna unaniem, tot genoegen van de voorzitter.