Clicky


Wagner Groep sluit geen contracten meer met Defensie Rusland

Wagner Groep sluit geen contracten meer met Defensie Rusland
11-06-2023 19:38 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MOSKOU - Huurlingenbedrijf Wagner Groep, actief in onder meer Oekraïne, sluit geen contracten meer met het Russische ministerie van Defensie.

Eigenaar Jevgeni Prigozjin heeft dat gezegd nadat het ministerie bekendmaakte dat "vrijwillige detachementen" voor het einde van de maand contracten moeten ondertekenen.

Defensieminister Sergej Sjojgoe wil met deze stap de effectiviteit van het leger verhogen en probeert volgens Russische media ook de Wagner-soldaten onder zijn beheer te krijgen. In de openbare verklaring van het ministerie werd Prigozjins huurlingenbedrijf niet genoemd. De Wagner-baas haalt al maanden publiekelijk uit naar de militaire top van Rusland.

Volgens Prigozjin is Wagner geïntegreerd in het militaire systeem en volledig ondergeschikt aan de belangen van Rusland. Zijn zeer efficiënte commandostructuur zou worden beschadigd door Sjojgoe erbij te betrekken. Bovendien coördineert Wagner zijn acties in Oekraïne met een Russische generaal die door Russische media 'generaal Armageddon' wordt genoemd, aldus Prigozjin.