Clicky


Regeling: boer is piekbelaster vanaf jaarlijks 2500 mol neerslag

Regeling: boer is piekbelaster vanaf jaarlijks 2500 mol neerslag
12-06-2023 09:18 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 09:38 uur] Boeren hebben vanaf maandag duidelijkheid wanneer zij wel of niet een zogeheten 'piekbelaster' zijn: als door hun bedrijf jaarlijks 2500 mol stikstof neerslaat op gevoelige natuur, komen zij in aanmerking voor de regeling. Het gaat dan om neerslag binnen 25 kilometer van het bedrijf. Een 'mol' is een scheikundige eenheid waarmee het gewicht van neerslaande deeltjes kan worden berekend.

Boeren kunnen vanaf maandag online checken of hun bedrijf onder de regeling valt. Als dat zo is, maken zij aanspraak op de volgens stikstofminister Christianne van der Wal "woest aantrekkelijke" regeling. Zij kunnen zich dan laten uitkopen voor 120 procent van de waarde van hun bedrijf.

In totaal gaat het om ongeveer 3000 boeren die onder de piekbelastersaanpak vallen. Ongeveer 60 procent van hen heeft het bedrijf in Gelderland.

Ook kunnen boeren kijken of zij in aanmerking komen voor verplaatsing van hun bedrijf, of dat zij met innovatie genoeg stikstof kunnen reduceren. Voor regelingen hiervoor komen ongeveer 8000 boeren in aanmerking. Het ministerie heeft een belteam opgezet om boeren te helpen bij het maken van een keuze.