Clicky


Duitsland wil oplopen spanning Moskou vermijden bij NAVO-oefening

Duitsland wil oplopen spanning Moskou vermijden bij NAVO-oefening
12-06-2023 12:09 | Buitenland | auteur ANP/DPA/BLOOMBERG

BERLIJN - Duitsland zegt dat alles wordt gedaan om te voorkomen dat een enorme luchtmachtoefening van de NAVO leidt tot meer spanning met Rusland. Zo wordt volgens bevelhebber Ingo Gerhartz van de luchtmacht niet gevlogen richting Kaliningrad, een Russisch gebied tussen Polen en Litouwen.

In het Duitse luchtruim worden de komende anderhalve week de de grootste luchtmachtoefeningen gehouden in de geschiedenis van de militaire alliantie. Die exercities worden Air Defender 23 genoemd.

Er doen 25 landen mee met zo’n 10.000 militairen en 250 vliegtuigen. "We doen er alles aan om te zorgen dat het geen escalerend effect heeft", zei Gerhartz op de Duitse radio.

Ook de Nederlandse vliegbasis Volkel wordt gebruikt tijdens Air Defender 23. De grootschalige oefening valt samen met een drukke periode voor de burgerluchtvaart.

Vluchten door het Duitse luchtruim moeten soms worden omgeleid vanwege het grote aantal rondvliegende militaire toestellen, maar volgens Gerhartz zou de overlast beperkt moeten blijven. Hij verwacht dat vertragingen "hooguit een paar minuten duren".