Clicky


Eerste vijftien vrachtwagens naar Oekraïne vertrokken voor hulp na damdoorbraak

Eerste vijftien vrachtwagens naar Oekraïne vertrokken voor hulp na damdoorbraak [+video]
12-06-2023 16:23 | Transport | auteur ANP

DEN HAAG - Vijftien vrachtwagens zijn maandag vanuit Nederland naar Oekraïne vertrokken, om daar materieel af te leveren voor noodhulp na de verwoestende doorbraak van de Kachovka-stuwdam. Dit eerste transport bevat onder meer boten, pompen, reddingsboeien en -vesten en zogenoemde waadpakken. Dat materieel is de afgelopen dagen in een depot in Vriezenveen (Overijssel) verzameld.

Het materiaal is afkomstig van de waterschappen en de Reddingsbrigade, die bijvoorbeeld 22 reddingsboten doneerde. "Later in de week vertrekken meer colonnes met vrachtwagens uit Nederland naar het rampgebied", laat de Unie van Waterschappen weten.

"De afgelopen dagen is er een enorme logistieke operatie uitgevoerd", zegt watergraaf Stefan Kuks van het waterschap Vechtstromen in een verklaring. "Het liefst wil je nog sneller handelen om mensen in nood zo snel mogelijk te helpen. Tegelijkertijd besef ik dat deze actie ontzettend snel van de grond is gekomen. Binnen een paar dagen is zwaar materieel uit heel Nederland verzameld en gaat het al op transport."

De grote dam in de rivier de Dnipro brak vorige week dinsdag door, met een enorme watersnoodramp tot gevolg. De oorzaak staat nog niet onomstotelijk vast en Oekraïne en Rusland geven elkaar de schuld van de doorbraak. Rusland controleerde het gebied rond de dam, die dicht bij de frontlinie ligt.

Metingen van het Noorse seismologische instituut en van Amerikaanse satellieten duiden erop dat de dam door een explosie is verwoest. Duizenden woningen in het gebied kwamen onder water te staan. Zeker dertien mensen zijn om het leven gekomen, maar mogelijk ligt het dodental hoger.