Clicky


Trump wil als hij weer president wordt Biden vervolgen

Trump wil als hij weer president wordt Biden vervolgen
14-06-2023 10:20 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BEDMINSTER - Als Donald Trump in 2024 de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, zal hij een speciale aanklager aanstellen om de zittende president Joe Biden te laten vervolgen. Deze waarschuwing gaf de Amerikaanse oud-president dinsdagavond (lokale tijd) in een toespraak die hij voor aanhangers hield op de stoep van zijn golfclub in Bedminster, in de staat New Jersey. Daarmee reageerde hij voor het eerst op zijn aanhouding eerder op de dag in de rechtbank van Miami, waar 37 aanklachten tegen hem werden voorgelezen.

Hij noemde zijn strafrechtelijke vervolging "het meest gruwelijke machtsmisbruik" uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. "Erg treurig om te zien", zei Trump in zijn typerende stijl. "Een corrupte zittende president heeft zijn belangrijkste politieke tegenstander laten arresteren op valse en verzonnen aanklachten waaraan hij en talrijke andere presidenten schuldig zouden zijn, midden in een presidentiële verkiezingscampagne waarin hij vreselijk aan het verliezen is."

De oud-president suggereerde verder dat het eigenlijke doelwit van de aanklagers niet hij is, maar de mensen die op hem stemmen. "Ze komen niet achter mij aan, ze komen achter jullie aan", zei hij. "Ik stond alleen toevallig in de weg."

Aanklachten

Trump wordt vervolgd voor het achterhouden van vertrouwelijke documenten na het verlaten van het Witte Huis. Voor de rechter in Miami zei Trump in antwoord op alle aanklachten onschuldig te zijn. Hij mocht de rechtbank zonder reisbeperkingen verlaten. Aanklagers hadden tegen de rechter gezegd dat er geen risico is dat Trump zal vluchten. Het is de eerste keer dat een oud-president op federaal niveau is aangeklaagd.

Ondanks de strafzaak blijft Trump de belangrijkste kandidaat om namens de Republikeinen mee te doen aan de presidentsverkiezingen in 2024. Uit een kiezersonderzoek van Reuters/Ipsos bleek maandag dat 81 procent van de Republikeinen gelooft dat de aanklacht tegen Trump politiek gemotiveerd is.